tiistai 24. marraskuuta 2015

Vauvan painokontrolli

Heti alkuun pahoittelen kun kommenttien vastaus kestää pienen ikuisuuden! Luen kyllä jokaisen kommentin heti kun ne saan, koneen avaaminen vaan tuntuu nykyään niin työläältä :) Ihana silti saada jokainen kommentti, olen saanut valtavasti vertaistukea ja mahtavia vinkkejä<3

Eilen meillä oli sitten neuvolan painokontrolli. Edellisen käynnin jälkeen panostin imetykseen ja annettiin lisiä vain tarvittaessa. Yleensä iltaisin maraton-imetyksen jälkeen kun tuntui ettei tyttö enää tyydy mihinkään. Maitoa tuntuu tulevan hyvin, rintakumi on yhä maitoisa ja yleensä tyttö tyytyy hyvin pelkkään tissiin. Painokontrollissa sitten paino olikin noussut melko hintsusti, vain 50g kuudessa päivässä. Tämä oli kyllä melkoinen yllätys. Tyttö kun on jäntevä ja virkeä ja neuvolatädinkin mukaan erittäin hyvävointisen oloinen. Pissa- ja kakkavaippja ollaan laskettu, ja niitä tulee joka päivä vähintään se 5 pissaa ja yksi kakkavaippa. Olin siis ollut siinä uskossa, että minun maitoni olisi riittänyt.

Kerrottiin myös näistä meidän iltaitkuista. Neuvolan täti totesi, että vauva sitten varmasti itkee nälkää. Koitin selittää, että itku alkaa aina joka ilta klo 23-24, jolloin alkaa hillitön parku (erilainen kuin nälkäitku), johon ei auta mikään. Vauva vetää itsensä ihan kaarelle ja vaikuttaa erittäin kipeältä. Koitettiin yksi ilta syöttää siihen itkuun niitä lisiä imetyksen jälkeen, jonka jälkeen vauva oksensi lisät kaaressa. Harmittaa, etten tajunnut tuota kertoa sille terkkarille. Nyt mulle jäi sellainen olo, etten osaa syöttää lastani ja itketän sitä vain tyhmyyttäni.

Ollaan koitettu sitä Cuplaton-lääkettä, ja se saa kyllä pörinän aikaiseksi, poistaa siis selkeästi ilmaa. Vauvahierontaa ollaan myös kokeiltu, se auttaa myös vatsantoimintaan, mutta ei suinkaan poista näitä itkukohtauksia. Yhä yritetään kapalointia, tuttia, tissiä, heijausta, hytkytystä ja huomenna kokeiluun saadaan myös koliikkikeinu. Onko kellään kokemuksia kyseisistä keinuista, onko ollut apua?

Saatiin sitten ohjeeksi syöttää vielä tiheämmin tissiä ja antaa lisiä herkästi. No, olen nyt sitten imettänyt aina kun vauva näyttää yhtään imuhaluiselta. Lisiä neiti saa nyt sitten jokaisen imetyksen jälkeen, ne vain tulee pukluna hyvin pian ulos :( Terkkarin mielestä kielijänne saattaa olla myös kireä, jolloin imu rinnasta ei ole yhtä tehokas. Saatiinkin sitten aika synnytyssairaalan lastenpolille huomiseksi, jossa kielijänne tarkistetaan. Kielijännettä kun ei tarkistettu kotiinlähtötarkistuksen yhteydessä..

Itselläni on nyt jotenkin tosi ristiriitaiset fiilikset. Imetyksen lopettaminen on jo tässä univajeessa käynyt mielessä. Se aiheuttaa kyllä valtavan pettymyksen tunteen. En tajunnutkaan, miten tärkeä asia tästä imetyksestä on itselleni tullut. Jos vauva olisi pulloruokinnalla, tietäisin aina varmuudella miten paljon vauva on syönyt. Nyt voin vaan arvailla että saako tuo lapsi tuolta tissistä jotain :( En vain haluaisi luopua siitä ihanasta läheisyydestä, mitä imetykseen liittyy. Se on minun ja tuon pienen tytön välinen yhteinen hetki<3 Imetys sujuu päivisin aivan loistavasti, mutta yöllä sen huutokonsertin jälkeen, juuri kun ollaan saatu vauva nukahtamaan, pitää tuo tyttö herättää syömään. Herättely on todella hankalaa, aina joutuu pesemään pyllyä viileällä vedellä, ja sittenkin rinnalla on uninen tyttö. Yöt on sitten kaikinpuolin hankalia. Neuvolasta ei tunnu oikein saavan tukea, ohjeetkin on tosi ympäripyöreitä. Itse olen koittanut olla aktiivinen ja etsinyt tietoa ja apua, mutta pian olen jo niin väsynyt ja pettynyt itseeni, etten jaksa olla enää aktiivinen ja yrittää. Olen koittanut miettiä, että eihän osittais imetyskään ole paha asia, pääasia että tyttö kuitenkin saa rintamaitoa, mutta silti koen jotain huonommuuden tunteita. Ehkä tämä imetys on minulle tärkeämpää kuin tuolle lapselle :D

Ja hei, onko siellä ruudun toisella puolella rintakumilla imettäjiä? Miten ihmeessä te imetätte liikkeellä ollessa ilman imetystyynyä? Olen vielä ilmeisen noviisi näissä asioissa, mutta minulta ei kyllä onistu istuenimetys rintakumilla ilman imetystyynyä. Kädet ei vain riitä! Jos tuota vauvaa syötetään kolmen tunnin välein, niin pitäisikö meidän vain eristäytyä kotiin, ei onnistu!

Huominen lastenpoli-käynti jännittää ja pelottaa. Painon pitäisi olla nousussa, sillä ollaan annettu niitä lisämaitoja nyt aktiivisesti.. Aion vielä jatkaa tätä imetystä. Silti minua nyt pelottaa, että kun joudutaan antamaan lisiä, niin mitä se tekee minun maidontuotannolleni. Olen koittanut lypsää sekä käsin että sitten rintapumpulla, toisinaan heruu paremmin, mutta yleensä ei juurikaan. Olen kuullut, että toisilta ei vain irtoa maito tuolla rintapumpulla...

Tästä tuli nyt taas hieman tällainen avautumispostaus :/ Muutenkin pitäisi miettiä tämän blogin jatkoa.. Raskausblogihan tämä ei nyt enää ole, joten ainakin blogille pitäis keksiä uusi nimi jos vielä keksin kirjoitettavaa :)

Nyt soi puhelimen hälytys "syötä vauva", joten eiköhän napata tyttö taas tissille<3

Terkuin, väsynyt Lilli ja tyttö 18vrk


15 kommenttia:

  1. Esikoista imetin rintakumilla alkuun enkä imetystyynyä ole omistanut ollenkaan ennen kuin sen viime vkolla ostin (pikku3 tulossa). Ihan "normaalisti" pidin toisella käsivarrella vauvaa ja toisella laitoin rintakumin paikalleen, ja kun vauva imee niin ei siinä muistaakseni ollut mitään ongelmaa. Toki kotona pidin tyynyä vauvan alla kun hartiat kipeytyy muuten helposti, mutta liikkeellä ollessa ei niin väliä kun kyse lyhyestä aikaa. En tiedä vastasko tämä ollenkaan kysymykseen :D Mutta siis harjoitusta vain kehiin, kyllä se alkaa sujua :)

    Ja vinkkinä vielä, että kannattaa niitä nännejä yrittää myös vähän pyöritellä ja "venyttää" niin jospa vauva oppisi vähitellen imemään myös ilman rintakumia. Teidän tyttö on niin pieni ettei välttämättä jaksa imeä kumin läpi riittävän voimakkaasti (rintakumin kautta maito tulee vaikeammin ja minua kannustettiin yrittämään siitä eroon mahd pian) niin olisi varmasti parempi jos siitä pääsee eroon. Mutta ei kannata stressiä ottaa, annat lisämaitoa vain jos se tuntuu tarpeelliselta, tärkein on että vauva saa riittävästi ruokaa ja paino nousee.

    Iltaitkuihin en osaa sen kummempaa syytä sanoa, varsinkaan jos lisämaidot puklaa saman tien pois :( Mutta tsemppiä toivotan! Kannattaa myös kokeilla (ellette ole jo kokeilleet) painella pikkuisen jalkapohjia, pyöriviä liikkeitä peukaloilla ym. Siellä on jotain akupisteitä jotka voi helpottaa masuvaivoja.

    Tsemppiä vielä<3 Ja jatka ihmeessä kirjoittamista! Perässä tullaan...

    -Tinka 35+2

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi!
      Vastasit juuri hyvin kysymykseeni :) Nyt kun ollaan vauvan kanssa lähdetty ihmisten ilmoille niin ollaan päästy treenaamaan imetystä ilman tyynyä :D Tuo tyttö on välillä vaan niin vauhdikkaana menossa tissille että heiluu ja huitoo, silloin rintakumia on tosi hankala saada paikoilleen ja pysymään oikeassa kohdassa. Mutta lisää treeniä vaatii vielä ;)
      Ja toisesta rinnassa onnistutaan hyvänä hetkenä syömään myös ilman rintakumia, silloin tuntuu että vauva imeekin napakammin ja tyytyy rintaan nopeammin. Eli ilmeisesti se rintakumin kanssa imu vaatii enemmän voimia pikkuiselta...

      Sullakin pian aika käy vähiin, huii :) Ihanaa<3

      Poista
  2. Oletko facebookissa? Siellä kannattaa liittyä imetyksentuki ry ryhmään josta saa paljon apua imetys ongelmiin, monet jotka ovat meinanneet luovuttaa imetyksen suhteen ovat saaneet sieltä apua ja täten pystyneetkin jatkamaan imetystaivalta! :) vaippojen määrästä päätellen olen sitä mieltä että vauva saa kyllä hyvin maitoa! Voisiko kyseessä olla näistä tiheänimunkausista? Tai refluksiasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Kiitos vinkistä, olen saanutkin sieltä valtavasti apuja<3
      Kyseessä oli varmastikkin tiheän imun kausi tai jotakin semmoista :D Nyt tilanne on onneksi vähän rauhoittunut ja pulauttelut vähentyneet huomattavasti. Luulen, että annettiin vaan liikaa lisämaitoa, jonka takia ylimääräiset piti puklata pois..

      Poista
  3. Ihana juttu, että jaksat kuitenkin vielä yrittää! Toivottavasti imetys lopulta lähtee sujumaan ja vaikka sitten se kielijänne huomataan ongelmalliseksi. Suosittelen, että suostu herkästi siihen jänteen nipsasuun, jos vähänkään vaikuttaa kireältä.

    En muista joko mainostin sitä aiemmin, että liity facebookissa siihen Imetyksen Tuki Ry:n ryhmään ja kysy sieltä apuja ja tukea. Siellä apua ja tukea on saatavilla kyllä lähes vuorokauden ympäri. Aina on joku hereillä! Ja suomen parhaat imetysasiantuntijat on siellä vastaamassa (aina kun vaan ehtivät!)

    Imetys on todella haastavaa ja valitettavasti neuvola ei aina ole se paras paikka saada siihen apua. Riippuu tosi paljon neuvolatädistä, että mihin kannustaa ja neuvoo.

    Minä imetin esikoista rintakumin kanssa 5 viikkoa ennen kuin jätin sen pois. Minulla oli useita rintakumeja joita kuskasin sitten mukana ja mm. autossa tyyny imetystä varten, että sain autossa imetettyä tarpeen tullen. Jos olin jossain, missä sai kyljeltään maata, niin imetin kyljellään.
    Normaalisti taidettiin liikkua, vaikkakin se oli pääasiassa jotain kaupassakäyntiä alkuun. Mut sillä pääsin pitkälle, että autossa pidin tyynyä, jonka avulla sitten imetin tilanteen tullessa.

    Minä kannustaisin luottamaan omaan kehoon ja siihen, että jos vauva vaikuttaa tyytyväiseltä eikä nälkäiseltä, niin sitten maitoa tulee. Se koliikki on yksi mahdollinen vaihtoehto eikä tyytymättömyys sitten kuitenkaan välttämättä ole liian vähäisen maidon syytä.
    Tsemppiä hirveästi! Toivottavasti kaikki vielä lutviutuu ja pääsette vielä hyvin vauhtiin imetyksen kanssa !

    - Lyyli rv 35+1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempistä!<3

      Täällä viellä porskutellaan tissimaidolla :) Tosin lisiäkin pitää vielä toisinaan antaa, mutta olen päässyt sinuiksi asian kanssa :) Itseensä luottaminen tuntuu niin vaikealta, kun ei vielä tiedä/osaa, mutta joka päivä tutustutaan vauvaan paremmin ja ymmärretään sen oikkuja :)

      Poista
  4. Voi ei :( Inhottavia tuollaiset ajatukset. Mutta niiiiin tunnen olosi ja varmaan moni muukin on ollut samassa tilanteessa. Voin vannoa että tilanne varmasti helpottaa jossain vaiheessa. Kunhan vaan jaksat/jaksatte pahimman yli. Muista että et ole yksin eikä sinun tarvitse yksin valvoa öitä. Univaje on pahin mikä voi vaan olla. Silloin järki sumenee,eikä ajatukset ole aina ihan jörkeviä. Jos kerran pulloa huolii ja korviketta niin nuku yksi syöttöväli ja pistä mies syöttään tytteli.
    Kuulostaa siltä tuo jos kerran oksentaa kaaressa lisät ulos yöllä että on jo liikaa menny ruokaa ja maha tulee kipeeksi. Niin meidänki poika teki. Sitten vaan imetin ja ne yöitkut loppuivat...tai ainakin vähenivät jonkunajan päästä.
    Aivan älyttömästi voimia ja jaksamista teille! Muista nukkua päivällä aina kun mahdollista ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka<3 ja kiitos tsempistä<3
      Olen tosiaan huomannut, että tissi on se paras ratkaisu kaikkeen. Nyt kun ollaan päästy pikkaisen eroon lisistä, niin yöt sujuu huomattavasti paremmin! Todennäköisesti masuvaivat johtuivat siis liiasta lisämaidosta, sillä nyt pulautuksetkin ovat vähentyneet huomattavasti!
      Ja mies on kyllä ollut ihanana apuna ja tukena!<3

      Poista
  5. Hei, ihan ensiksi onnittelut pienen johdosta! ♡ En ole aiemmin käynyt kommentoimassa, mutta itse hankalan alun imetystaipaleella kokeneena halusin tulla rohkaisemaan.

    Meillä tyttö syntyi rv 35+2 sektiolla ja pulloruokinnalla aloitettiin kun maito ei mulla heti noussut. Ja pienipainoisuuden sekä bilirubiinien vuoksi oli erittäin tärkeää saada tyttö syömään ja paino nousuun. Itsekin kovasti halusin saada myös imetyksen toimimaan ja rintakumi oli meillä aluksi apuna, kun pieni ei jaksanut aluksi niin tehokkaasti imeä. Itsestäkin tuntui todella hankalalta tuon rintakumin käyttö kun eihän se meinannut pysyä paikallaan kun toinen pöyritteli päätään ja heilautti sen pois paikaltaan. Oletko kokeillut laittaa rintakumin "lärpäkkeisiin" hieman maitoa? Niin minä sain sen edes jotenkuten paremmin pysymään paikoillaan, kun se "liimautui" ihoa vasten.

    Ymmärrän hyvin tunteesi imetyksen lopettamisesta kokonaan. Itsekin olin välillä todella turhautunut tuon lisämaidon ja imetyksen yhdistämis yrityksistä. Etenkin yöt olivat rankkoja sen pulloshown kanssa. Ja meillä oli kanssa tuo ongelma, että tyttö ei sitten juuri kolmen tunnin päästä suostunutkaan öisin syömään vaan oli ihan uninen. Saatiinkin sitten neuvolasta lupa venyttää yöllä neljään tuntiin syötöt niin oli stressittömämpää niin meille kuin vauvallekin. Ja yleensä tyttö itse heräilikin viimeistään 3,5h välein. Mutta back up herätys oli aina.

    Mutta nyt omasta kokemuksesta voin siis sanoa, että täysimetykseen on täysin mahdollista päästä. Työtä se vaatii, mutta on sitten palkitsevaa kun siinä onnistuu. Lisämaitoa kannattaa vain vähentää asteittain. Mutta kuulostaa kyllä samanlaiselta kuin meillä, että kun itse sitten hätäillessäni maidon riittävyyttä annoin lisiä, tulivat ne komeassa kaaressa samointein ylös. Neuvolassa sitten sanoivatkin, että varmasti on ollut jo masu vauvalla täynnä ja siksi tullut liiat pois.

    Suosittelen lämpimästi liittymään facessa (jos siellä olet) imetyksen tuki ry:n ryhmään. Sieltä saa hyvin tietoa ja tsemppiä. Itselleni siitä oli korvaamaton apu. Jos haaveenasi on jatkaa imetystä, tsemppaan sinua jatkamaan. Teidän vauva on vielä niin pieni, että imetysmaratooneja tulee ja ne on rankkoja, tiedän sen kokemuksesta. Mutta ne helpottavat kyllä ajan myötä. :) Kerrottiinhan sinulle näistä tiheänimun kausista? Kertomasi perusteella taisi kyllä imetysohjaus sairaalassa jäädä puolitiehen..? Ja tuosta pumpusta.. itse en heru edelleenkään pumpulle, joten sen perusteella ei kannata maidon riittävyyttä testata. Tärkeintä on juurikin se, että kuulee vauvan nielemisen äänet. Mutta ennen kaikkea, elä ota paineita imetyksen onnistumisesta ja ole armollinen itsellesi. Nimimerkillä kantapäänkautta oppinut.

    Asiaa tästä riittäisi vaikka kuinka ja tuli nyt tällainen pikaraapustus, mutta oma pienokaiseni heräilee juuri unilta niin täytyy rientää. Jos haluat vaihtaa ajatuksia imetyksestä tai muuten vauva-arjesta, mulle voi laittaa sähköpostia, juttelen mielelläni :)

    Tsemppiä ja luota itseesi niin imetyksen saralla, kuin äitinä muutenkin! ♡

    T:Autumnharmony ja Tiitu 4kk

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei JA KIITOS! siis ihana kommentti<3 Rohakisee aivan valtavasti kuulla muidenkin kokemuksia!

      Me siirryttiin nyt sinun rohkaisemana venyttämään yösyötöt neljään tuntiin ja se on auttanut! Vauva heräilee yleensä itsekseen 3,5tunnin päästä ja jaksaa imeä paljon paremmin :) Siis ihanaa<3

      Meille ei tosiaan kerrottu mistään tiheänimun kausista, onneksi joku täällä vinkkasi asiasta ja kävin perehtymässä asiaan lisää. Se imetysohjaus siellä sairaalassa oli aivan naurettavaa, kun ei sitä ollut saatavilla lainkaan! Mutta imetystuki ry on tullut nyt hyvin tutuksi, kiitos siitäkin vinkistä!

      Aion vielä taistella imetyksen kanssa ja tulen varmasti tarvitsemaan vielä paljon lisäapua ja kannustusta :) Koitan laittaa sinulle sähköpostia, mikäli tuo meili on vielä voimassa mikä löytyy toisen blogisi puolelta?

      Poista
    2. Hyvä jos oli jotain hyötyä vinkeistä. Ja kyllä on voimassa, sinne voi laittaa postia :) meilin käyn aika usein lukemassa, vaikka blogin päivitys on vähän jäänyt. Ei oikein ennätä julkaisukuntoon mitään saada.

      Poista
  6. Teidän tyttö on vielä niin kovin pieni. Meilläkin oli ekat viikot vaikeita niin kuin varmaan aika monella. Tuohon imetysasiaan en osaa sanoa mitään koska itse lopetin kun vauva oli 4 viikkoa vanha (lääkityksen takia) mutta siis meidänkin poika oli tosi itkuinen ekat viikot aina iltaisin. Ei ollut koliikkiitkua mutta vaikutti just tuollaiselta kipeältä ja veti itsensä kaarelle mutta se helpottaa. Ainakin meillä helpotti joka päivä ja päivä päivältä vauvan iltaraivarit väheni. Nukkuuko teidän vauva muuten miten yöllä? Sanoiki neukkatäti jotain tohon painonnousuun? Meidän neuvolatäti silloin sanoi että imetyksellä hyvä painonnousu on 20g per päivä alussa en tiedä päteekö vanhenhempiin vauvoihin...paljon tsemppiä! Jatka imetys jos jaksat mutta jos tuntuu ettei voimat riitä niin anna pullosta. Kyllä ne vauvat silläkin kasvaa!:)

    T. Kirsi ja poika 4kk

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kirsi :)
      Olen tosiaan miettinyt, että jokainen päivä on toistaan ehkä helpompi. Ja näin on kyllä ollutkin, viime yö oli taas huomattavasti helpompi kuin esim viikko sitten. Iltaitkuisuus on vähentynyt/lähes loppunut :) Yöllä meillä nukutaan melko hyvin syöttövälit, jos beibi pääsee tarpeeksi lähelle mamia :)

      Se neuvolantäti ei tosissaan sanonut mitään koko painonnousuun! Mulla on muutenkin mennyt täysin luotto koko naiseen. Koitan nyt vain luottaa itseeni ja imettelen ja annan niitä lisiä. Jos imetys loppuu niin sitten loppuu. Kyllä ne lapset tosiaan sillä korvikkeellakin kasvavat :) Olen keksinytkin monta hyvää asiaa pulloruokinnasta, jotta imetyksen loppuminen ei tuntuisi niin "pahalta" :)

      Poista
  7. Avautumispostaus, ihanaa! :)

    Mulle tuli myös täytenä yllätyksenä, kuinka tärkeän tuntuista imetys itelle oli kotiutuessa/on edelleen! Alunperinkin ollut tosi myönteinen asennoituminen imetykseen, mutta sinänsä koin kaikki vaihtoehdot avoimiksi, korvikkeen antamisen, imetyksen lopettamisen lyhyeen ym. Edelleenkin ne ovat vaihtoehtoja toki ja edetään tilanteen ja fiiliksen mukaan :) mutta koin kotiutumisen jälkeen korvikkeen antamisesta sellaista pettymystä itseeni, mitä en olisi odottanut.. enhän suhtaudu korvikkeeseen mitenkään kielteisesti.

    Imetys on jotenkin tosi läheinen ja lämmin hetki vauvan kanssa <3 ja pelko siitä, että se ei onnistukaan, aiheutti itelle sellaisia jotain riittämättömyyden tunteita, joita en ollut ollenkaan ajatellut aiemmin! Nyt ehkä muutaman viikon aikana hormonitoiminta tasaantunut sen verran, että ajattelen asiaa vähemmän ylitunteellisesti.. :D

    Käytin rintakumia varmaan kolmisen viikkoa, nyt imettänyt reilun viikon ilman. Syynä käyttöön hyvin haavautuneet nännit AUTS! Ja onhan se aikamoista säätämistä ja hyvin hankalaa istuen ilman imetystyynyä. Yritin aina vaan hamuilla jonkun tyynyn käyttööni, pois kotoa ollessa, tai sitten jossain taisin pitää myös hoitolaukkua vauvan alla tukena, kun ei tyynyjä ollut näköpiirissä. Ihan mukava nyt pystyä imettämään ilman kumia, tällaisena söhelönä ne kaksi rintakumia oli aina jossain hukassa tai koirankarvoissa ;)

    Toivottavasti teillä tylleröisen paino lähtisi paremmin nousuun ja stressi siitä vähenisi!


    -Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niin ihana kuulla että muillakin on samanlaisia fiiliksiä! :)
      Ja varmasti tosiaan ne hormonihöyryt vähän vaikutti reagointiin :D Nyt olen jo päässyt paremmin sinuiksi lisämaidon kanssa, mutta aion silti vielä taistella imetyksen puolesta :)

      Ja hei hyvä vinkki tuo hoitolaukku imetystyynynä :D miten ei tullut mieleenkään :D Rintakumin kanssa sählääminen on kyllä aika kamalaa, meillä myös rintakumi on aina karvoissa ja kauhee stressi muistaa ottaa se mukaan kun lähtee jonnekkin. Toivottavasti mekin päästäis pian vieroittautumaan siitä. Toisesta rinnasta vauva syö hyvänä hetkenä myös ilamn kumia, joten toivoa on :)

      Poista