torstai 31. joulukuuta 2015

Vauva-arki: ikää 2kk

Ajattelin ikuistaa tänne blogiin "meidän päiviä", elikkäs otan jonkun tavis päivän viikosta ja kirjailen vähän ylös mitä milloinkin tehtiin yms. Näitä on ehkä kiva lukea sitten jälkeen päin, että miten arki on muuttunut vauvan kasvettua.

Tämä on aika tyypillinen ns. kotipäivä, kun ei käydä missään kauppaa kauempana. Koska tämä on normaali arkipäivä, mies käy töissä ja hoitaa enimmäkseen kauppareissut ja eläimien hoidon + koiran ulkoilutuksen. Minä sitten hoidan vauvaa ja kotia.
                                  
                                    *********************************************

klo 6 Herätyskello soi "syötä vauva", unisena suljen puhelimen ja alan herättelemään unista, vieressä tuhisevaa tyttöä. Käydään vaipan vaihdolla, samalla lämmitetään maitopullo mukaan. Imetystä makkarissa + lisät pullosta. Ihmeen hyvin vauva simahtaa vielä unille, mamikin jatkaa unia.

klo 8:50 Kitinää kuuluu vierestä, tyttönen alkaa heräillä. Koitan hetken tyynnyttää vauvaa vielä tutilla, mamia väsyttää aivan valtavasti. Tutti ei nyt auta, joten vaipan vaihdolle ja aamupesuille mars. Syötön jälkeen jäädään köllimään vielä sänkyyn. Tyttö nukahtaa mamin kainaloon, itse luen uutiset puhelimesta ja tietysti viimeisimmät blogikuulumiset. Käytän mahdollisuuden hyväksi ja kipaisen vielä pikasuihkuun. Hetkeksi itsekkin ummistan vielä silmäni, viime yönä ei taas paljoa nukuttu.

klo 11:50 Tyttö herää. Temperamenttinen tyttö vaatii heti itkulla ruokaa. Maitoa naussuun, jonka jälkeen tyttö jää ihmettelemään. Höpötellään ja hassutellaan. Laitan tyttösen keinuun, jotta kerkiän kahvin keittämään. Purujen laiton aikana tyttö jo vaatii takaisin syliin. Otan vauvan kantoliinaan ja hetken keinuttelun jälkeen vauva nukahtaa. Nyt alkaa mamin oma-aika; juon aamukahvit, laitan pyykit koneeseen, pesen pullot ja kerkiän jopa päivittämään blogia.

klo 14:30 Kesken unien alkaa kunnon parku. Kiirehdin katsomaan, ilmeistä päätellen vauva puuhaa kakkaa. Taas vaipan vaihdolle, jonka jälkeen höpötellään. Pian kuitenkin iskee nälkä. Syödään, jonka jälkeen pakkaan vauvan vainuihin ja lähdetään käymään kaupassa. Kauppareissun jälkeen tyttönen jatkaa uniaan vielä parvekkeella.

klo 17:50 Vauva heräilee vaunuista, jotka olen jo joku aika sitten tuonut sisälle. Isä on tullut töistä kotiin ja hoitaakin seuraavan syötön ja vauvan viihdytyksen. Tällä aikaa levitän pyykin ja annan koiralle pöperön. Tavoitteena ottaa vielä päikkärit, jotka kuitenkin jää vain haaveeksi. Hetken aikaa vauva viihtyy isin kanssa, mutta sitten alkaa parku, eikä isi saa vauvaa enää rauhoittumaan. Otan vauvan kantoliinaan, johon vauva nukahtaa lähes heti. Mies tekee ruokaa, syödään ja katsellaan telkkaria.

klo 21 Äidille tulee hiki ja tissit vuotavat. Pakko ottaa vauva liinasta pois. Isi käy vaihtamassa yökkärin ja tekee iltapsesut. Ja sitten taas syödään ja syödään ja syödään, imettelen sohvalla. Vauva tankkailee aina iltaisin, torkahtaen aina vain hetkeksi.

klo 23 Siirrytään makkariin jatkamaan syöttöä. Pian kuitenkin tissit on imetty tyhjiksi ja reilu lisämaitoannos vedetty nassuun. Vauvaa ei nukuta, hassutellaan hetki sängyssä ja kuunnellaan tuutulauluja. Jonkin ajan päästä ilmenee väsymyksen merkkejä, koitetaan nukuttaa vauvaa, mutta pian alkaa armoton parku. Ja sitten vauva vain huutaa ja huutaa. Kaikki keinot otetaan taas käyttöön, mikään ei auta, ei edes lohtutissi. Korvia alkaa jo pikkuhiljaa särkemään.

klo 1:30 Hiljaisuus, vihdoin ja viimein! Nyt äkkiä unten maille..

klo 4:00 Puhelimen herätys herättää syöttämään vauvaa, ei ole itse herännyt syötölle. Mietin, jatkaako unia vielä hetken vai herättelisinkö vauvan. Koska en unenpöpperössä muista mihin aikaan vauva oli viimeksi tissillä, päätän herättää tytön. Vauva syö hetkisen ja sitten jatketaan vielä unia.

klo 7:50 Vauva herää jälleen uuteen aamuun hymy kasvoillaan. Tästä alkaa uusi päivä :)

Miltäs kuulosti? Onko teidän päivät samankaltaisia? :)

Terkuin Lilli ja tyttö 2kk

7 kommenttia:

  1. Tälläistä on mukavaa lukea, tietää vähän minkä oloiseen arkeen valmistautua henkisesti kun tämän oman nyytin saa pukerrettua pihalle :D Vaikka jokainen laps onkin erilainen ja aivan omat rytmit, mutta suuntaa antavaa arjenkulkua on mukavaa lueskella, tälläistä kun en ole vielä kenenkään nähnyt kirjoittavan. Ainakaan siis niiden joiden blogeihin olen törmännyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Jokainen lapsi tosiaan on erilainen, mun ystävän vauva on alusta asti nukkunu omassa sängyssään lähes kokonaisia öitä, itkeäkkään se lapsi ei juuri osaa. Mutta nää tilanteet vaihtelee niin äkkiä :)

      Poista
  2. Meillä oli jo jonkilainen hatara päivärytmi, mutta miehen jäätyä nyt vasta isyyslomalle on rytmikin kadonnut..Parin viikon päästä siis uudelleen yritän päästä rytmiin kiinni. Aamupäivät menee kutakuinkin samalla kaavalla:
    Klo 8-9 herätys,imetys,aamutoimet....vauva jaksaa jonkinaikaa katsella leluja ja seurustellakin.

    Klo 10-11 vaunulenkille, kauppa-asioita tms tai ulos nukkumaan. Nukkuu yleensä pari tuntia. Auton kyydissä tai liikkuvissa vaunuissa nukkuu pisimmät unet.

    Iltapäivät ja illat meneekin sitten ihan miten sattuu, joskus nukkuu, joskus (useimmiten) huutaa ja rauhoittuu vain syliin jos äiti samalla kävelee, tanssii rai ainakin hytkyy (raskauskilot kiittää,mutta omaa aikaa ei ole iltaisin yhtään) viihtyy myös rinnalla vähän väliä.

    Iltapesuille mennään noin klo 20 ja sen jälkeen imetys, tunninkin viihtyy rinnalla. Yöunille yleensä kuukahtaa klo 21-21.30, huonoina iltoina huutaa klo 23 asti.

    Yöllä syö noin klo 24-01, 2-3 ja klo 4-5.

    Näin meillä, toistaiseksi.. Tuntuu ettei ole rytmiä lainkaan, mutta kun sen kirjoittaa niin joku rytmi siellä on..Kunhan vaan illat saataisiin vielä sujumaan paremmin. Mietin pitäisikö iltapäivään/ /alkuiltaan ottaa toinen vaunulenkki tai nukuttaa ulos. . Mutta hieman pelkään että nukkuu sitten pitkään ja se kostautuu sitten niin että yöunille mennään vasta myöhään. Vauvahan ei rytmeistä piittaa tai jiitä kaipaa, äiti kylläkin :)

    Bertta ja typy 7 vkoa ja 1 pvä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Bertta!
      Onhan teillä jo selkee rytmi, ainakin älyttömän hyvä alku :) Meillä toi "herääminen" vaihtelee päivittäin, koska jos yö on ollu ihan kaaottinen, niin en vaan saa itteeni ylös ja jos tyttökin nukkuu.. Mutta nyt koitetaan kyllä aikaistaa noita yöunia, jos sais sen huutokonsertin jotenkin alkamaan jo aikasemmin, niin ehkä se loppuiskin aikasemmin :D Mä oon kanssa miettiny noita toisia päikkäreitä ulkona. Ulkona tää tyttö nukkuu niin hyvin. Mutta mitenhän se vaikuttaa sitten yöuniin? Nukutaanko teillä muuten omassa sängyssä? :)

      Poista
    2. Vuokrattiin vaavi sänky-tää tenava inhoo sitä :) Nukkuu meidän välissä, vaikka raskausaikana vannoin että lapsen pitää nukkua omassa sängyssään. Pinnasänkyynsä siirtynee sitten kun nukkuu kokonaisia yöunia...
      Miten te nukutte?
      B

      Poista
    3. Meillä poiks nukkui reilun vuoden ikäiseksi aina vaannulkona vaunuissa kaikki päiväunet. Nukkui siellä niin tyytyväisenä. Toisin kuin sisällä. Joten suosittelen jos kerran siellä hyvin nukkuu. Olikait meillä myöhäinen rytmi,mutta ei se mua ainakaan haitannu ku ei ollu menoja minnekkään ja jos aamulla sai nukkua hieman pidempään. Mutta jos sullakin vauveli nukkuis toisetki unet vaunuissa itkuhälörin kanssa niin saisit sinäkin hetken lepotauon :)

      Poista
    4. En nyt ymmärrä mitä tää bloggeri sekoilee, jotem vastaan nyt samaan viestiin sekä Bertalle ja Maalaismammalle :)

      Meillä vaavi nukkuu myös perhepedissä. Huuto alkaa samantien jos laittaa omaan sänkyyn. Yhdet päikkärit ollaan saatu huijattua nukkumaan siellä :D Itse ajattelin myös, että vauva heti omaan sänkyyn, en tajunnut ettei se olekkaan minusta kiinni...

      Meillä on kanssa tuo myöhäinen rytmi, mutta toisaalta ennen vauvaa minulla oli samanlainen rytmi. Vaikea saada unta jo klo 21. Täytyypä siis koittaa nukuttaa toisetkin päikkärit ulkona :) Harmi vaan nyt nuo pakkaset :/

      Poista