maanantai 28. joulukuuta 2015

Sairastelua ja turhautumista

No empäs sitten tullutkaan viime neuvolan jälkeen päivittämään kuulumisia, sillä suunnitelmat menivät hieman uusiksi. Kolmen kovan kuumepäivän jälkeen sain vihdoin raahattua miehen lääkäriin ja diagnoosi oli alkava kehukokuume. Mies siirtyi sitten vuodelepoon kolmansien antibioottiensa kanssa ja meikäläinen jäi pyörittämään arkea...

Mutta palataan niihin neuvolakuulumisiin nyt :) elikkäs silloin 6vk:n kohdalla painoa oli tullut 10pv:ssä 130g, eli melkoisen maltillisesti. Silloin mentiin siis vielä osittais imetyksellä. Sain ohjeeksi jatkaa samaan malliin. Kyselin myös niitä vinkkejä itkukohtauksiin ja siihen, että vauva on niin kiinni minussa ettei enää isinkään syliin tahdo rauhoittua. Ohjeeksi sain vähentää liinailua (?) ja jättää vauva huutamaan isällensä minuntuoksuisen paidan kanssa. Voin kertoa, etten kumpaakaan ohjetta ole noudattanut, sillä en usko vauvan huudattamiseen ja en ymmärrä miksi kantoliinan käyttö olisi jollain tapaa haitaksi. Terveydenhoitaja ilmeisesti haki tällä takaa sitä, että vauva ei oppisi rauhoittumaan vaan liinaan, mutta eikös se ole hyvä että on edes joku hätäkeino jolla vauvan saa takuuvarmasti hiljaiseksi...

Olen ollut kyllä äärimmäisen väsynyt, sillä miehestä ei ole ollut mitään apua, ymmärrettävästi. Olen hoitanut yksin vauvan, koiran, kissan ja kodin (pyykkihuollon ja pullojen pesun). Koira on hyppinyt seinille, kun en ole sitä jaksanut nukkumattomien öiden jälkeen juurikaan lenkittää. Onneksi oli joulu ja saatiin minun äidiltäni apua. Hän toi ruokaa ja hoiti vauvaa, että meikä sai hieman nukuttua. Ei sitä ole käsittänyt miten suuri apu miehestä on ollut kun hän on vaihdellut vaippaa ja tuonut pelloja yms. Nyt kun teki kaiken yksin, niin nostan kyllä hattua kaikille yksinhuoltajille, he ovat superihmisiä!

Joulu meni muutoin aika rauhallisesti, vauva sai ihania lahjoja<3 Tosin joulua hieman varjosti vauvan tukkoinen nenä, olin tosi huolissani että vauvakin saa keuhkokuumeen. Tapaninpäivänä sitten huomasin vauvan nenässä vihreää valuvaa räkää ja itkuäänikin oli muuttunut ihan käheäksi. Vauva muutenkin oli jotenkin vaisu. Soitin terveysneuvontaan ja meitä kehoitettiin heti hakeutumaan lääkäriin. Taxilla sitten lähdin illalla yksin vauva kainalossa kohti lastenpäivystystä. Perillä meidät otettiin heti vastaan ja vastaanotossa jo hoitaja kuunteli vauvan keuhkot. Hän päätti, ettei jäädä päivystyksen puolelle, vaan siirsi meidät heti sairaalan puolelle. Saatiin oma huone ja lääkäri tuli tutkimaan tytön heti kun vain turvakaukalosta hänet irti sain. En ole koskaan saanut näin nopeaa palvelua. Päällisin puolin kaikki tuntui kuitenkin olevan kunnossa, hapettui hyvin ja keuhkot kuulostivatkin ihan siisteiltä. Vauvasta otettiin vielä labroja ja imettiin limaa nenästä ja nielusta. Labravastaukset tulivat melko nopeasti ja ne olivat kunnossa. Jokin viruksen aiheuttama nuha, sain ohjeeksi lähinnä hoitaa tukkoista nenää kotikonstein ja seurailla vointia.

Alkuhaastattelussa lääkäri kysyi miten vauva voi neuvolan lääkärintarkistuksessa. Kerroin, ettei meillä mitään sellaista ole ollut, neuvolassa on lääkäripula ja tuo tarkistusaika on meillä vasta 4.2, eli vauvan ollessa 3kk (suositus kun olisi 6-8vk:n iässä). No, lääkäri suoritti samalla tämän tarkistuksen ja totesi tytön hyvävointiseksi. Samalla otettiin paino, joka oli vain 30g enemmän kuin 8päivää sitten neuvolassa. Olin saada sätkyn! Olin syöttänyt vauvaa ihan samalla tapaa kuin aiemminkin, pissaa ja kakkaa oli tullut päivittäin ja vauva oli muutenkin ollut normaali oma itsensä, ellei sitä tapaninpäivää lasketa mukaan. Lääkäri oli melkoisen huolissaan. Kerroin, että vauva puklailee aika paljon ja lääkäri epäilikin refluksia, johon oireet kyllä täsmäsi. Saatiin kontrolli aika heti tällepäivälle lastenlääkärin luo, jolloin oli painokontrolli ja puhuttaisiin refluksitaudista.

Voitte uskoa miten itkin ja syytin itseäni että en ole huomannut vauvani olevan nälässä. Se tunne oli jotain aivan kamalaa! Siinä samassa päätin luopua siitä hemmetin imetyksestä! Koko kaksi kuukautta imetys on ollut haastavaa ja takkuillut, joten nyt luovutan. En vain enää jaksa tätä jatkuvaa huolta, että saako vauva riittävästi tissistä maitoa. Eilinen päivä oli siis aivan tuskaa. Tissit oli kivikovat ja niitä kuumotti ja pakotti. Imetin vauvaa vain sen verran, että pahin pinkeys ja kuumotus helpotti. Tuntui (ja tuntuu kieltämättä yhä) silti pahalta vetää vauvalta kesken kaiken tissi pois suusta, juuri kun toinen on saamassa helpotusta nälkäänsä :(. Olen koittanut kuumaa suihkua, se helpottaa hetkeksi, mutta pian tissit huutaa taas hoosiannaa. Olen koittanut etsiä netistä tietoa imetyksen lopettamisesta, mutta sieltä löytyy ohjeita vain imetyksen lopettamiseen silloin, kun vauva on yli puolivuotias. Ja silloinkin menetelmä on yhden imetyskerran jättö pois kerrallaan. Tämä kun ei nyt meillä toimi, kun meidän vauva näkee mukamas nälkää. Onko kellään siis vinkkejä tai kokemusta imetyksen loepttamisesta näin varhaisessa vaiheessa?

Tänään meillä sitten oli aika lastenlääkärille. En kyennyt nukkumaan viime yönä ollenkaan kun jännitin ja pelkäsin niin valtavasti. Paino oli tänään 230g enemmän kuin toissapäivänä. Siis häh? Lääkäri tutki vauvan ja totesi nuhan olevan väistymässä, korvatkin olivat siistit. Kertoi vauvan olevan kaikin puolin hyvinvoiva ja terhakka tyttö. Epäili siis mittavirhettä. Lääkäri kertoi, että lauantain labroissa oli otettu myös joku refluksista kertova testi, joka oli normaali. Eli kaikki itkut ja huolet olivat siis aiheettomia. Imetyksenkin olin päättänyt heivata, vaikka nyt siihen ei sitten olisikaan periaatteessa tarvetta. Huoh. Kyllä suoraan sanottuna vituttaa. Mitä hemmettiä mä nyt teen tän imetyksen kanssa? Jos eilen olen imettänyt vain vähän + jättänyt imetyskertoja välistä, niin onko tästä enää paluuta? Mua harmittaa nyt ihan kaikki :( Pääasia kuitenkin, että tyttö voi ja kasvaa hyvin..

Tälläistä täällä.

Toivottelen kuitenkin kaikille myöhäiset jouluntoivotukset ja ihanaa uutta vuotta!<3

Terkuin turhautunut Lilli ja tyttönen 7vk ja 3päivää (eli siis kohta kaksi kuukautinen vauva, apua! Mihin tää aika on hurahtanut :O)

22 kommenttia:

  1. Imetät vain koko ajan kun yhtään tuntuu että vauva olisi nälkäinen tms. Eiköhän se maidontulo siitä kiihdy. Voit liittyä facebookissa imetyksen tuki -ryhmään josta saat varmasti apua, mikäli vielä haluat jatkaa imetystä. Itse koen imetyksen niin helpoksi etten jaksaisi miettiä pullorumbaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena kommentistasi!
      Sekä imetyksessä että pulloruokinnassa on omat "hyvät" puolensa. Meillä se pulloshow on pystyssä joka tapauksessa, minun maitomäärä kun ei ilmeisesti koskaan ole riittävä vauvalle, joka kasvaa aika hissunkissun :/

      Poista
    2. Imetys on kyllä yks iso päänvaiva. Meidän kuopus on nyt 2kk. Painoa tulee hitaasti, mutta vauva on tyytyväinen ja ilmeisesti kyttää energiansa enemmänkin pituuskasvuun. Saan usein kuulla, kuinka vauva on liian hoikka, mutta itse kuitenkin väitän, että tietäisin, jos lapsi näkisi nälkää. Esikoisen kanssa oltiin osittaisimetyksellä, koska paino tippui alussa niin paljon, eikä minulla noussut maito kuin vasta viikon jälkeen kunnolla. Tällä kertaa ajattelin yrittää täysimetystä. Terkkarit sanoivat neuvolassa myös, että pitää harkita korvikelisää, mutta lääkäri taas sanoi lapsen olevan selkeästi tyytyväinen, ei nälkäinen. Tsemppiä siis teillekin! Maidontulo ei ihan heti lopu vaikka muutaman kerran jättäisitkin imettämättä (:

      Poista
    3. Moikka Milla!
      Ihana saada vertaistukea :) Kaikki luulee meidän tyttöä yhä vastasyntyneeksi, niin pieni kun kuulemma on. Minusta vauva on kasvanut jo aivan valtavasti! Luulen kanssa, että huomaisin jos vauva olisi ollut nälkäinen, kyllähän ne vauvat sen ilmoittavat. Mutta ei tämä imetys kyllä ole mikään piece of cake-juttu, perslihaksia vaatii aika hurjasti :D

      Poista
  2. Hei, voimia sinulle. Suosittelen kuitenkin, että mietit vielä osittaisimetyksen jatkamista ainakin. Äidinmaidon hyödyt tulevat hyvin myös osittaisimetyksessä ja rinta on lapselle jo tuttu ja turvallinen :) teet niin tai näin, ratkaisu on varmasti hyvä. Jos imetys aiheuttaa liian suuren stressin, siitä voi toki luopua. Äidin hyvinvointi on vauvallekin tärkeää. Terkuin E ja tyttö 4 kk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Ei me ehkä ihan heti edes päästä tästä imetyksestä, tyttö kun ei iltaisin rauhoitu mihinkään muualle kuin tissille. Eielenkin lussutti monta tuntia, pullon kanssa tuli vain huutoa. Voi kun osaisi vain relata tänkin asian kanssa :)

      Poista
  3. Etkö voi vaan antaa imetyksen lisäksi korviketta? Jos sulta kerran maitoa tulee niin en ymmärrä miksi se pitäisi lopettaa kokonaan. Ja maidontuotanto kyllä korjaantuu nopeasti, kun alat vaan taas imettää useammin, ei mitään peruuttamatonta ole tapahtunut 😊 annat vaan aina imetyksen jälkeen lisämaitoa pullosta, jos epäilet että on vielä nälkäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis voin tottakai, ja annankin. Säikähdin vain niin kovin sitä matalaa painoa, joka osoittautuikin virheeksi, että sen takia jätin niitä imetyskertoja välistä. Mietin, että miten paljon enää antaisi imetyksen päälle sitten lisiä. Meidän vauva kun voisi syödä ilmeisesti 24/7 :D

      Poista
    2. En muista lukeneeni että onko sulla sähköistä pumppua?! Mua ainakin auttoi ihan miel
      ettömästi, kun rintatulehduksen jälkeen nostattelin maitomääriä. Korvikkeella siis meilläkin mentiin pari viikkoa kun antibiootit sai maidon määrän vähenemään.

      Poista
    3. Ei kyllä oo sähköistä pummpua. Sellainen tavallinen manuaalinen malli löytyy, sillä ei kyllä irtoa kun muutama tippanen :/ Saiskohan sellaisella sähköisellä pumpulla nostatettua maitoa sitten paremmin? Onhan se tietty aika ärsyttävää pumppailla sillä käsikäyttöisellä se 20min! Saitko maidon nostettua entisiin määriin ja pääsit takaisin täysimetykseen?

      Poista
    4. Joo mull auttoi hurjasti. Enää ei syötetä pullosta. Saan pumpattua kerralla 60-90 ml vuorokauden ajasta riippuen. Iltaisin maitoa heruu hitaammin ja meillä illat on kaoottisia. Vauva on väsy, mutta haluaa syödä. Vaihtelemme paljon asentoa ja tissiä. Facen imetystukiryhmä on hyvä. Siellä on ammatti ja maallikkoapua tarjolla.

      Poista
    5. Oi vitsit, hyvältä kuulostaa maitomäärien suhteen! Mäkin oon nyt koittanut pumppailla, mutta ilmeisesti multakin heruu nykyään hitaammin tai jotain, mutta vauva saa mahdottomia rintaraivareita, laitoin mä sen tissille milloin vaan :( Todella turhauttavaa! Mä oonkin jo ottanut imetystukeen yhteyttä, tuntuu vain ettei tolle lapsukaiselle nyt mikään kelpaa :/

      Poista
  4. Toivottavasti et vielä luovuta imettämisen suhteen.. Tuntuu ikävältä että teillä tulee vastaan kaikenlaista. Tsemppiä kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pippuri! Ja kiitos tsempistä, meillä on tosiaan ollut hieman kivikkoinen alku.. En vielä pääse luovuttamaan, tyttö pitää siitä huolen (tissitakiainen kun on) :D

      Poista
  5. Jatka imetystä ja tehosta vielä pumppaamalla! Mitä tyhjempi tissi, sitä enemmän maitoa alkaa kroppa tuottamaan. Anna lisämaito vauvalle aina imetyksen jälkeen ja koita ajoittaa imetys ennenkuin vauvalla kiljuva nälkä. Käy maitolaiturin sivuilla ja nyös fb:ssä loistava imetystukiryhmä,

    Tunnen tuskasi, itseäkin ahdistaa kun en tiedä milloin vauva itkee nälkäänsä ja milloin hakee vaan lohtua ja läheisyyttä. Imetyskertoja meillä kun on vuorokaudessa 10-30...ja välit mitä tahansa 10min ja kolmen tunnin väliltä. Sitovampaa hommaa kuin kuvittelin! Olen ajatellut "selvitä"päivä kerrallaan kolmeen kuukauteen asti. Jospa sitten päivärytmi ja imetystahti löytäisivät jonkinalaisen rutiinin.

    Bertta ja vauva 6 vkoa & 3 pvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Bertta!
      Hitsi vie kun sillä pumpulla en saa mitään irti, mutta toisaalta väliäkös sillä, eikös se stimulaatio ole tärkeintä.. Ja noin olenkin tehnyt, että ensin imetys ja sitten lisät, paitsi nyt toissapäivänä jolloin annoin ensin kunnolla pullosta kun pelkäsin että vauva on nälänhädäsä :D

      Mutta oikeasti helpottavaa kuulla että muillakin on samoja ongelmia. Ei tosiaan aina voi tietää, mitä tuo tyttö itkee, se kun itkee niiiiin paljon! Mä olen samalla asenteella, päivä kerrallaan, kyllä joskus on pakko helpottua :)

      Poista
    2. Mikä pumppu sulla on? Itsellä oli ensin Ainu, mutta sille ei kyllä herunut mitään. Ostin sitten toisenlaisen (en muista merkkiä), niin johan alkoi lypsäminen :D - H

      Poista
    3. Mulla on sellanen joku Aventin manuaalinen, joku peruspumppu. Kaikki on sitä kyllä kehunut, mutta multa ei vaan heru sen kanssa ollenkaan. Jos otan vauvan rinnalle, silloin kyllä heruu ihan huolella :) Pitäisköhän munkin sitten kokeilla jotain toista mallia? Onkohan niissä suuriakin eroja? :)

      Poista
  6. Jatka imetystä, kyllä se maidontuotanto lisääntyy/palaa ennalleen kun annat vauvan olla paljon rinnalla ja lisäksi vaikka vielä kypsät. Jos olet epävarma maidon riittävyydestä niin anna imetyksen jälkeen pullosta. Kyllä vauva alkaa sitten hylkiä pulloa jos on jo täynnä. 😊 Tsemppiä imetykseen, alku on joskus takkuista, mutta yleensä ennen pitkää alkaa sujua kun jaksaa vain yrittää! Toki jos omat voimat loppuvat, niin ihan yhtä hyviä lapsia myös korvikkeella kasvaa. Meillä ekan kanssa imetys oli tosi takkuista ja alussa mentiin osittaisimetyksellä, mutta niin vain lopulta imetin 1,5-vuotiaaksi asti. 😊 t. Neljän äiti 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos kommentistasi!
      Nyt kun olen pullolla syöttänyt, niin pääse kyllä jotenkaan samanlaiseen vuorovaikutukseen vauvan kanssa kun imettäessä. Se on kyllä ISO syy koittaa vielä jatkaa imetystä. Ihana kuulla, että kivikkoisen alun jälkeen onnistuit imettämään noin pitkään, wau!<3 Toivottavasti me tullaan perässä yhtä hyvällä menestyksellä :)

      Poista
  7. Hei, tuli vielä mieleen että oon itse lukenut nyt Tracy Hoggin kirjaa The baby whisperer solves all your problems. Tuo on todella hyvä kirja tuoreille äideille. Itse olen iloinen, että löysin kirjan ja luulen, että tuo voisi kiinnostaa sinuakin.

    Olen vasta melko alussa kirjan kanssa mutta siinä kerrotaan ratkaisuja monien äitien konkreettisiin haasteisiin, esim kuinka saada vauva nukkumaan yöllä pidempään tai mitä tehdä jos vauva haluaa syödä pikkaisen vähän väliä sen sijaan että söisi enemmän kerralla harvemmin. Jos kiinnostaa, kirjaa saa tilattua esim adlibrikseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pippuri, kiitos vinkistä!
      Pikaisesti kattelin netistä, ja aika moni tuntuu saaneensa apuja juuri tuon Tracyn ohjeista. Pistinkin kirjan heti tilaukseen :) Harmi ettei sitä ollut missään kirjakaupassa, olisin hakenut heti luettavaksi! Oletko vielä kokeillut jotain kirjan ohjeita?

      Poista