torstai 29. lokakuuta 2015

8. Neuvolakäynti + alkava toksemia?

Tänään oli taas aamulla neuvolakäynti, raskausviikkoja on jo kasassa 37+1. Aika oli jo klo 9, eli ei kauhean kiva tällaiselle iltavirkulle. Joudun jälleen menemään neuvolaan yksin, sillä luonnollisesti mies on aamusta töissä. Tuli jotenkin tosi paha mieli kun menin neuvolaan, ja näin pari perhevalmennuksesta tuttua mammaa myös käynnillä, ja heillä oli puolisot mukanaan :/ Juuri tänään minäkin olisin tarvinnut miehen tuekseni mukaan.

Minut otti vastaan jokin toinen neuvolantäti, sillä omani oli tänään vielä sairauslomalla. Ennen käyntiä saavuin jälleen paikalle hyvissä ajoin mittaamaan verenpainetta. Mittari kuitenkin sijaitsee samassa tilassa, mihin äideille on järjestetty tilat imettämiseen. Tänäänkin siellä oli kaksi mammaa imettämässä/höpisemässä ja meikäläinen mittaamassa verenpaineita. Ei siis järin rentouttavaa, ainakaan minulle. No sain jonkunlaiset paineet mitattua, jotka olivat kyllä reilusti yläkanttiin. Pistin verenpaineen nousun tuon tilanteen piikkiin. Pissassa oli jälleen hieman proteiinia, ei ehkä kuitenkaan ihan yhden plussan verran.

No tämä neuvolantäti tuntui olevan hyvin kiireinen. Äkkiä kyseltiin kuulumiset ja sain kerrottua että huonosti olen nukkunut. Tarkisti verenpaineet ja kyseli päänsärystä, ja totesin kyllä että eilen alkoi melkomoinen jomotus, joka jatkui tänä aamunakin. Sanoin samaan hengenvetoon, että olen kyllä nukkunut huonosti, josko johtuisi siis siitä. Näin jälkikäteen tajusin, että juuri viimeyönä nukuin yllättävän hyvin. Menin miehen kanssa yhtäaikaa nukkumaan klo 22:30 aikoihin ja heräsin aamulla miehen lähtiessä töihin (jos ei paria pissareissua lasketa mukaan). Verenpaineen nousun hänkin kuittasi sillä rauhattomalla tilanteella, mutta edelleen näin jälkeen päin ajateltuna, paineet ovat kyllä tosi korkeat edellisiin lukemiin verrattuna. Tänään verenpaine oli 147/112, kun taas viimeksi 134/92 (silloinkin mittailin imettäjien kanssa yhtäaikaa). Muutoin verenpaineet ovat olleet 122/82 luokkaa.

Paino oli noussut myös aika melkoisesti, 2,4kg. Turvotuksia on siis ilmeisesti aika paljon, minkä totesin aamulla kun nahkanilkkurit eivät enää mahtuneetkaan jalkaan. Samat kengät minulla oli jalassa toissapäivänä. No, jos iloisia asioita pitää löytää, niin näköhäiriöitä ei ole, eikä myöskään vannemaista ylävatsakipua. Sellainen yleinen höntti ja vähän kurja olo kylläkin.

Vauvalla oli kaikki hyvin, sykkeet normaalia luokkaa. Pää oli vielä liikuteltavissa, eli laskeutumista odotellessa. Sf-mittaa ei mitattu (?). Olin jotenkin niin pöhnässä koko käynnin ajan, etten edes tajunnut että se jätettiin mittaamatta.

Lopuksi terveydenhoitaja sanoi, että jos maanantaina tulisin uudelleen itsekseni mittaamaan verenpaineet, ja seuraava neuvolakäynti on sitten puolentoista viikon päästä. Sitten se sanoi vähän niinkun että heihei. En siis todellakaan kerennyt kysyä edes yhtään mitään, niin kiireesti tuo alkoi kirjoittamaan koneelle jotain ja vaikutti erittäin kiireiseltä. Kaikenkaikkiaan tuohon käyntiin meni 20min. Lähdin sitten hieman takki auki kotia kohti, kerkesin bussipysäkille kun sain tekstiviestin neuvolasta, että sinne pitääkin mennä takaisin jo huomenna klo 12.

Otin kotiin tultaessa päiväunet, ja huomaan, että edelleenkin päätä jyskyttää. Luin äsken netistä raskausmyrkytyksestä ja hieman säikähdin. En tajunnut esim neuvolassa sanoa, että kädet ja sormet puutuu erittäin helposti, joka ilmeisesti siis johtuu ylävartalon turvotuksesta. Terkkari ei edes kysynyt turvotuksista, sanoi vain että loppua kohden voi tulla runsaampaa painonnousua. Turvotuskohdan se on jättänyt neuvolakortista täyttämättä. Mietin, että mitähän tässä nyt tekisi.. Toisaalta, hyvä että pääsen jo huomenna jälleen neuvolaan ja ilmeisesti vielä omalle terveydenhoitajalle, mutta voiko joku raskausmyrkytys kehittyä niin nopeasti että vauvalle kerkiäisi sattua jotakin tässä yön aikana? Aiheuttaako jo yksistään korkeat verenpaineet vauvalle haittaa? Onko kenelläkään kokemuksia? 
Jäi kyllä vähän turvaton olo..

Terkuin huolestunut Lilli ja toivottavasti hyvinvoiva vauva rv 37+1

2 kommenttia:

  1. Hei! Minulla edellisessä raskaudessa raskausmyrkytys ja nyt tässä raskaudessa myös alkavana, nyt viikkoja 37+2. Sinunan soittaisin synnytysvastaanottoon oireistasi ja kysyisin mitä he ovat mietlä. Toksemia voi joskus edetä todella nopeastikkin ja nyt nuo sun paineet ovat kyllä aika hurjat. Mulla aloitettiin verenpainelääkitys ja ensiviikolla käynnistellään synnytys. Tsemppiä kovasti!

    VastaaPoista
  2. Rohkeesti vaan soittoa synnytyssairaalaan, kyllä ne sieltä neuvoo, että odotatko huomiseen neuvolaan vai mitä teet. :) Stressaamalla tän illan ja yön niin ei varmasti ainakaan paranna sitä verenpainetta ja päänsärkyä.

    VastaaPoista