keskiviikko 3. elokuuta 2016

Vauva-arki: ikää 9kk


Kirjoitellaampas tänne pitkästä aikaa meidän päivärytmiä. Rytmi meillä on pysynyt jo monta kuukautta aikalailla samana, ehkä n. kuukausi sitten jäi kolmannet päikkärit pois Ennin tahdosta. Virtaa kyllä tytössä riittää, onneksi myös uni maistuu :)

Klo 6:50 Herään höpötykseen ja touhuamisen ääniin. Enni istuu sängyssään ja leikkii unipupullaan. Enni huomaa äidin heränneen ja saan heti ihanan hymyn. Nousen hakemaan maitoa. Nostan neidin meidän sänkyyn ja juotan sylissä aamumaidon, jonka jälkeen halitaan ja pusutellaan ja herätellään isiä.

Klo 7:35 Vaipanvaihdon kautta mennään aamupuurolle. Enni on jo täynnä energiaa ja tyttö pyörii ja kuikuilee syöttötuolissa. Laitan piirretyt päälle ja puuro tulee syödyksi hujauksessa. Sitten laitan Ennin lattialle leikkimään, ja juodaan miehen kanssa aamukahvit. Kovin rauhassa ei saada juoda, sillä lelut ei jaksa enää kauaa kiinnostaa. Tyttö vipeltää pitkin asuntoa ja koittaa mm. purra tv-tasoa n. 100 kertaa.

Kun lelut on levitelty lattialle, on Ennistä hauskaa leikkiä lelukorilla kukkuu-leikkiä. 

Klo 9:50 Tyttö alkaa väsyä leikeissä, itku tulee jokaisesta kupsahduksesta. Isi vie Ennin sänkyyn, unipupu kainaloon ja mobile soimaan. Tyttö ei tietenkään heti nukahda, vaan heittelee tuttia sängystä lattialle, nousee seisomaan ja pomppimaan laitaa vasten ja tietenkin hölisee. Mihin se väsymys oikein katosi? No, jonkun aikaa kun on käynyt nostamassa tuttia ja laittamassa tytön vaakatasoon niin unikin yllättää.

Sitten on vanhempien aamutoimien aika. Mies tekee meille jo päivän ruuan valmiiksi, käyttää koiran ulkona ja lähtee sitten töihin. Hetken kerkeän tekemään kotihommia ennen kuin Ensku herää.

Klo 11:45 Sängystä kuuluu taas tuttuja heräämisen ääniä. Annan maidon ja noustaan aamupesuille. Tänään on rauhallinen kotipäivä, joten vasta nyt vaihdetaan päivävaatteet. Sitten onkin lounaan aika. Tänään äiti ei jaksa tapella syömisen kanssa, joten annan suosiolla sileää kasvissosetta (sattumat on ilmeisesti aika yöks), päälle nokkamukista vettä.

Kun pöperöt on syöty niin lähdetään Ennin kanssa lähikauppaan. Tullessa jäädään vielä kotipihalle keinumaan ja leikkimään hiekkalaatikolle.

Hiekka on niin pop, ja nams :)

Klo 14:35 Tullaan kotiin ja syötän Ennille välipalaksi hedelmäsoseen, hyvin maistuu.
Hetken tyttö jaksaa vielä touhuta lattialla, kunnes väsy iskee.

Klo 15:15 Käyn kurkkaamassa makkarissa, Enni on nukahtanut pupu kainalossa. Ulkona touhuaminen väsyttää hyvin! Kun Enni nukkuu, niin itse syön, teen kotihommia ja hetken kerkiän selailemaan blogeja yms.

Klo 17:30 Käyn makkarissa kurkkaamassa ja Enni herää samalla. Juodaan taas maitoa ja Enni on jo valmis leikkimään. Kauaa ei sylissä viihdytä kun koiraa on paljon kivempi jahdata. Käydään vaipan vaihdolla ja mennään syömään päivällistä. Ruuaksi olisi kasvis-lihasosetta, joka ei ilemisesti ole kovin maistuvaa. Silti ruokaa menee melkein pilttipurkillisen verran, ja taas juodaan nokkamukista vettä päälle. 

Sitten lähdetään koiran kanssa lenkille. Ennihän ei rattaissa kovin hyvin viihdy, mutta reissu menee ihmeen hyvin ilman suurempia tunteen purkauksia. Tuodaan koira sisälle ja mennään Ennin kanssa vielä pihalle touhuamaan.

Maidon jano kuitenkin yllättää pihalla ja tullaan kotiin hörppäämään maitoa. Jäädään kotiin touhuilemaan. Enni keksii iltaisin vaikka mitä piruuksia, joten hetkeksikään ei voi tyttöä silmistään päästää, ja tuntuu että vähän väliä pitää kieltää. Enniä ei äidin kiellot hetkauta, tyttö katsoo minua ja nauraa, jonka jälkeen piruilu jatkuu, ennen kuin äiti keksii parempaa viihdykettä. Leikitään ja lauleskellaan.

Myös pinnasänky on saanut osumaa, sitä kun on on hyviä järsiä aina kun silmä välttää

Klo 19:45 Ruvetaan iltapuurolle. Puuro maistuu hyvin, kun päälle lorauttaa vähän hedelmäsosetta. Sitten lähdetään iltakylpyyn, joka on varmaan Ennistä päivän paras osuus. Enni rakastaa touhuta kylpyammeessa ankkojen kanssa ja läiskyttää vettä. 


Klo 20:30 Iltalaulu, halitankkaus ja pupu kainaloon. Enniä selkeästi väsyttää, luulen että Enni nukahtaa pian. Ihmettelen silti äkkinäistä hiljaisuutta ja käyn kurkkaamassa, Enni onkin keksinyt repiä lakanaa patjan alta. Enniä vaan naurattaa, voi höppänää. Uudet pusut ja hyvän yön toivotukset sekä muutamat tutin nostamiset vielä.

Klo 21:05 Käyn kurkkaamassa, Enni nukkuu hassussa asennossa, jalat pinnojen välistä ulkona. Korjaan asentoa ja peittelen pikkuisen.

Sitten alkaa äidin oma-aika. Siivoan lelut, pesen pullot, levitän pyykit, täytän astianpesukoneen ja laitan pesun pyörimään. Sitten syön itse iltapalaa ja löhöän sohvalla tabletin kanssa. Menen taas liian myöhään nukkumaan.

Enni nukkuu koko yön heräämättä, vaikka meillä on ihan super kuuma.

Tämmöinen oli meidän ihan peruspäivä :) Kuulostaako tutulta? 
Ennen viihdyttiin Ennin kanssa aika paljon kaupungilla, mutta nyt kun rattaissa istuminen aiheuttaa huutokonsertin, niin äidin kuulon suojelemiseksi ollaan rauhoitettu meidän elämää ja touhuillaan nykyään enemmän leikkipuistossa.

Onko muiden lapsilla tämmöistä riiviövaihetta? :)

Terkuin, Lilli ja Enni 9kk (kolmen päivän päästä tarkalleen :))

2 kommenttia:

 1. Moikka! Ihan tosi paljon samaa kuin meidän päivissä! Oon aiemmin muutamat kerrat kommentoinutkin, meidän poika nyt 9kk ja 11 päivää :)


  Ai kauhea, voiko olla, että meilläkin aletaan kohta tuhoamaan tv-tasoa ja muita huonekaluja! :D Mies totesi, että joutuu kohta vahtimaan tarkemmin kuin koiraa, joka ei pahemmin ole vielä mitään tuhonnut. Pikkumies nousee vasta kontilleen erilaisia tukia vasten ja ei ole vielä lähtenyt tuhoamislinjalle ;) sitä odotellessa! Piruilee kyllä sen minkä ehtii :D ja löytää kaikki töpselit, pistorasiat ja äidin lyhdyt.. jotka pitänee piakkoin keräillä pois. Toki myös koiraa on tosi hauska kiusata roikkumalla turkissa ja pöllimällä luut ja lelut ;) Eli kyllä täälläkin riiviövaihetta elellään hyvinkin.


  Meilläkin on aloitettu jokin aika sitten EI-sanan kanssa kuullun ymmärtäminen :D mutta taitaa ottaa aikaa, ennenkuin vesseli edes ymmärtää, mitä yritämme sillä viestiä.. Meillä ollut vasta hetken nyt käytössä siis, kun kovin rauhallinen poika ollut tuonne 7-8kk korville saakka. Edelleenkin on toki, mutta kehitys ollut nyt lähiaikoina nopeaa ja tuonut uusia haasteita :)


  Ja tähän väliin pakko lisätä, että vitsit on tuollainen noin 9kk kyllä niin vietävän suloinenkin touhutessaan, että mulle välillä aiheuttaa ongelmia kovin vakavana kieltää :'D


  Meillä on oikeastaan täsmälleen sama rytmi, joka mukautuu vaan hieman erilaiseksi välillä menojen mukaan. Ainoa pieni ero on tuon selkeän päivällisen (17:30) puuttuminen meiltä, siinä välissä yleensä meillä vaan napostellaan hedelmänpalasia tai muuta, ja maitoa, enemmän välipala-tyyppisesti. Voisinkin kyllä ehkä ennemmin siirtyä kasvissose/liha-päivälliseen siihen aikaan! Jospa siitä vaikka saa paremmin energiaakin touhuta muutama tunti vielä ennen iltatoimia :) Nyt iltapäivä menee päiväruuan jälkeen aika kevyellä linjalla, hedelmä/marjapainotteisesti.


  Pottailun aloittamista olen pohtinut. Isompi hätä tulee vaippaan meillä oikeastaan aina samaan aikaan aamulla ja olisikin ehkä loogista nyt alkaa siihen aikaan säännöllisesti potattamaan. Ihan voin myöntää, että laiskuuttamme emme sitä ole vielä aloittaneet :D Mutta eipä sillä kai nyt niin kiire olekaan. Mitäs ajatuksia sulla potalla käyttämisen aloittamisesta?


  Kiireisenähän nuo pikkukiitäjät pitävät, mutta kiva lueskella juttujasi aina, kun löydät jonkun välin kirjoitella ;)


  - Helena

  VastaaPoista
 2. Niiiin tutulta kuulostaa :) tuohon vielä j ä r j e t t ö m ä n kimeällä äänellä kirkuminen ja raivoaminen jos joku lelu ei käyttäydy niinkuin pitäisi ja mieletön loukkaantuminen kun sähköjohtoja ei saa imeskellä. Pystyyn myös noustaan kaikkea vasten ja kiljutaan, kun ei osata tulla alas.
  Meilläkin mennään kaksilla unilla pikkuhiljaa, ainakin jos jaksan lähteä ulos, kauppaan, leikkipuistoon tms, jolloin saan venytettyä valveillaoloaikaa. Mtenhän sitten talvella..jaksaakohan sitä vääntäytyä ulos samaan tahtiin.
  Onko se teidän tuleva koti myös Helsingissä? Me asutaan Espoossa, rohjettaisko treffata :)

  Bertta ja tyttö, pian myös 9kk :)

  VastaaPoista