tiistai 16. helmikuuta 2016

Vauva-arki: ikää 3kk

Noniin, tässä pieni läpileikkaus meidän tämänhetkisestä arjesta. Tämä on aikalailla meidän tavallinen päivä. Jos lähdetään jonnekkin kaupungille, niin vauva nukkuu nykyään aika vaihtelevasti vaunuissa. Yleensä vaunulenkillä nukkuu hyvin, mutta kaupungilla vauva haluaa katsella ympärilleen, eikä malta ummistaa silmiään :)

klo 8 Herään höpötyksen ääniin, jotka tulevat pinniksestä :) Vauva on siis herännyt nukuttuaan 12tunnin yöunet. Vastassa minua on jokelteleva tyttö, joka hymyilee leveästi nähdessään äidin kasvot. Otan vauvan vielä hetkeksi viereeni meidän sänkyyn, jossa höpötellään hetki. Sitten lähdetään aamupesuille ja päivävaatteiden vaihtoon.

klo 9 Vauvalle tulee pesujen jälkeen nälkä, joten syötän maidon (pullosta menee nykyään semmonen 140-150ml). Maidon jälkeen vauva onkin jo hyvin uninen, hyvä kun jaksaa maidon juoda loppuun. Siirrän vauvan omaan sänkyynsä ensimmäisille päiväunille.


klo 11:40 Vauva heräilee. Käydään vaipan vaihdolla, jonka jälkeen laitan vauvan stokken tuoliin ihmettelemään lelua, kun mami laittaa itsenä valmiiksi. Samalla höpötellään ja kerään "tikrun" muutaman kerran lattialta :D Pian vauva ilmaisee nälän merkkejä, joten hoidetaan syöttö.


klo 12:45 Pakkaan vauvan vaunuihin ja lähdetään kävellen kauppaan. Vauva simahtaa melkein heti kun päästään ulos ja nukkuu koko reissun.


klo 14:30. Tullaan kotiin. Vauva on herännyt juuri hissimatkan aikana. Käydään vaipan vaihdolla ja leikitään hetki. Katsellaan leluja ja ollaan leikkimatolla.

klo 15 Maidon aika! Sitten touhut jatkuu. Vauva keinuu hetken keinussa ja juttelee leluille.

15:45 Jälleen päikkäriaika. Lelut ei jaksa enää kiinnostaa ja jokeltelu muuttuu väsykitinäksi. Peittelen vauvan vielä omaan sänkyynsä nukkumaan. Laitan itkuhälyttimen päälle ja suljen oven. Päikkäriaikaan touhuilen omiani ja hoidan kotia.

klo 17:15 Vauva heräilee. Jälleen ohjelmassa on vaipanvaihto. Jäädään hetkeksi hoitopöydälle jumppailemaan ja samalla hieron vauvaa, tästä hän nauttii. Vauva hymyilee ja jokeltelee paljon. Jumppailun jälkeen iskee nälkä, syötän maidon. Syötön jälkeen katsellaan vielä hetki leikkimaton leluja. Ne ei tosin jaksa vielä kauheasti kiinnostaa, niihin kun ei itse vielä yletä.

klo 18:30 Iltakitinä alkaa. Koitan laittaa vauvan vielä miniunille pinnikseen, ja yllätyksekseni vauva simahtaa. (Yleensä vauva ei enää tässä vaiheessa nuku, vaan kitisee herkästi väsymystään. Eli toisin sanoen tässä vaiheessa mami keksii viihdykkeitä, jotta vältyttäisiin itkukohtaukselta.)

klo 19 Vauva herää. Toihuillaan olkkarissa koko perheen voimin. Pian väsykitinä alkaa uudestaan.

klo 19:30 Koska vauva on jo väsyneen oloinen, aloitetaan iltapuuhat. Mennään kylpyyn, josta vauva nauttii valtavasti. Koko kylvyn ajan vauva on yhtä hymyä. Vaihdetaan yökkäri päälle ja mennään hämärään makkariin maidolle. Pupu kainaloon ja hyvänyönsuukot ja -toivotukset. Sitten siirrän vauvan omaan sänkyynsä. Laitan itkuhälyttimen päälle ja suljen oven.

klo 20:15 Itkua ei ole kuulunut. Käyn kurkkaamassa ja huomaan vauvan nukkuvan. Jätän vauvan nukkumaan, tästä alkaa isin ja äidin oma-aika :)

klo 2 Vauva ääntelee sängyssään ja hamuilee. Annan maidon ja jatketaan samantien unia.

klo 5 Pikainen vaipanvaihto hämärässä ja syöttö. Unet jatkuu.

klo 8 Vauva herää uuteen päivään :)

Tämmöinen :) Aika peruspäivä, tosin päikkäriajat eivät ole mitenkään vielä vakiintuneet. Jos ei käydä kauppaa kauempana, saattaa vauva nukkua vielä illemmalla toiset päikkärit parvekkeella. Iltapuuhat meillä alkaa yleensä aina klo 19-20 välillä. Ollaan otettu kylpy nyt meidän iltarutiineihin, sillä se on vauvalle nautinnollista ja rentouttavaa. Unilla vauva on lähes joka ilta viimeistään klo 20. Kun lueskelin meidän 2kk arkipäivää , huomaan miten elämä on jo näin lyhyessä ajassa muuttunut. Itkuisuus on vähentynyt aivan huomattavasti! Muutenkin meidän elämä on nyt jotenkin selkeämpää ja rauhallisempaa. Myös unille meno on helpottuntu ihan älyttömästi. Ennen minun piti hipsutella vauvaa unille ja olla valppaana huomaamaan vauvan unenmerkit. Nyt tunnen nuo merkit, ja jos ne menee minulta ohi, tyttö kyllä kiljaisee. Sitten mennään vaan sänkyyn ja vauva osaa nukahtaa itsekseen. Arki on nyt huomattavasti helpompaa :)

Terkuin Lilli ja tyttönen 3kk

9 kommenttia:

  1. Siis piti ihan tarkistaa onko tämä sama blogi kuin aiemmin. Teidän peruspäivä kuulostaa tosi upeelta! Herätys, oleilu, syönnit. Ei tosiaan taida pelkkää huutoa olla elämä enää. Oon ite huomannu saman, että kun lähtee ulos, ei huutoa oo niin paljoa :)
    Ja siis yöt kuulostaa jopa "helpoilta" teillä on hyvin omaa aikaakin illalla :)
    Pikkuhiljaa perässä tullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos :) Huuto on kyllä tosissaan vähentynyt huimasti. Ja tämä muutos tapahtui aika yllättäen, ihan kuin yhdessä yössä vauvasta olisi tullut hieman "järkevämpi" :) Oon kyllä niin iloinen että tämä rytmi on nyt löytynyt jälleen, tosin kohta se taas romutetaan rotatehosteella :/
      Tsemppiä myös teidän rytmiin!

      Poista
  2. Oijoi, nyt iski melkein kateus :D

    Meillä huudetaan edelleen 90% valveillaoloajasta, eikä enää edes autossa tai vaunuissa,liikkuvissakaan viihdytä. Tänään yritin kauppakeskusvisiittiä,vauva syötetty,kuivitettu jne silti yhtä huutoa ja 30min jälkeen antauduin ja lähdin pois. Tuli jälleen todistettua se, ettei mihinkään viitsi löhteä :/ Tiukka imetysdietti ei tunnu auttavan, aiheuttaa vaan sen että olen itse entistä väsyneempi ja alakuloisempi.

    Meidän päivä alkaa klo 7-8, syönti,vaipanvaihto ja viihdytän vauvaa kävelemällä ympäri kämppää., ei viihdy sitterissä,ei lattialla, ei paikallaan olevassa sylissä. Klo 9 laitan vaunuissa ulos,jossa nukkuu 2-3h. Sitten herää, valvoo 1-2h josta ehkä 20min jaksaa katsella leluja, ei toki yksin vaan niitä pitää heilutella ja muutenkin viihdyttää. muun ajan kävelen vauva sylissä ympäri kämppää, siihen väliin tietty taas vaipanvaihdot ja imetykset..sitten laitan taas vauvan ulos,..siaälle en onnistu nukuttamaan..nukkuu tunnin ja .taas 1-2h valveilla oloa edelliseen tapaan ja klo 18-19 käyn vauvan kanssa kävelylenkillä,jotta nukkuisi,paikallaan olweviin vaunuihin ei tässä vaiheessa enää nukahda kuin hetkeksi. Sen jälkeen viimeinen puolituntia kitinää, iltapesut,hieronnat(jos ei karju) , iltatissille ja nukkumaan. Joskus nukahtaa heti, joskus vaatii tunnin nukuttamisen Yleensö klo 21.15 mennessä on kuitenkin jo syvässä unessa. Yöllö herää syömään klo 24,02,04 ja 07...

    Kai tää joskus helpottaa...mieleen vaan jo tulee etten osaa hoitaa koko vauvaa kun on aina niin tyytymätön.

    Bertta ja itku-iita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Bertta ja vauveli!

      Voi että, hurjalta kuulostaa yhä tuo teidän itkuisuus :/ Meillä tämä muutos tuli aika yllättäen, vauva vähän niinkuin kasvoi "isoksi". Vaikka kyllä meilläkin yhä yleensä illalla huudetaan, mutta se taitaa olla enemmän väsymystä. Toivottavasti teilläkin helpottaisi!

      Toi on kyllä kurjaa, ettet voi oikein vauvan kanssa liikkua. Itseäni helpotti juuri se, että vauva nukkui aina vaunuissa, ja minä pääsin ihmistenilmoille tuulettumaan. Onko allergiaepäilyistä mitään uutta? Tai onko refluksia tutkittu enempää? Meiltä ainakin otettiin se joku verikoe, joka kertoo ilmeisesti refluksista ja meillä se oli normaali.

      Ja tottakai osaat hoitaa vauvaasi!<3 Voin kyllä niin samaistua noihin sun fiiliksiin, se huuto on niin lohdutonta ja turhauttavaa. Iso halaus sinne ja voimia, pakko sen on joskus helpottaa!

      Poista
    2. Kävin kahden lastentautien erikoislääkärin vastaanotolla, molemmat antoivat aika päinvastaiset ohjeet. Refluksi todettiin 24h ph-mittauksella,mutta mittausvrk oli na.hyvä päivä eikä nousuja ollut paljon, joten lääkitystä ei suositeltu jatkamaan. Tämä samainen lekuri myös kehoitti lopettamaan imetysdieetin turhana. Uskoo että aika parantaa..Toisen lääkärin mielestä kyseessä selvä allergia, suosittelee imetysdieettiä ja maitoaltistuksen tekemistä.. ota nöistä nyt sitten selvää....

      bertta

      Poista
  3. Kiva postaus! Varmasti monesta, minusta myös, kiva kurkkia toisten päivänkulkuun :)

    Tosi paljon samaa kuin meidän päivissämme! Jos oikein tosta katselin päikkäreiden pituuksia, niin ihan samantyyppisesti menee meilläkin. Aamupäivällä useimmiten pisimmät päikkärit ja iltapäivällä/illalla vähän lyhyempiä ja vaihtelevasti menemisten mukaan.

    Voi tietty olla pidemmät unet iltapäivällä, jos aamupäivä ollaan menossa, eikä saa silloin niin syviä unia.. :) Ja yöunille meilläkin viimeistään klo 20. Usein väsymys saavuttaa jo aiemminkin ja pakko laittaa nukkumaan jo klo 19-19.30. Meillä jäi aiemmin joskus unenmerkit huomaamatta, kun meillä mennään välillä ihan hetkessä hyvin virkeältä vaikuttavasta olotilasta aivan hervottomaan väsymykseen. Ja jos siihen ei ehdi reagoida, pikkumies ehtii saada kunnon väsyitkut ja unille rauhoittuminen on vaikeampaa. Nykyisin vanhemmat on sen verran jo oppineet, että harvemmin näin käy :)

    PS. Hauskaa! Ihan kuin kuvissa olisi meidän syöttötuoli, sama Stokken kokonaisuus ja "tikru" roikkuu siinä meilläkin :D Tikru on aivan huippu höpöttelykaveri! Ja vaunuissa ihana PetiteCherien lämpöpussi, meillä sellainen vähän poikamaisemmassa värissä vaan :) Hyvä maku hankinnoissa siis sullakin ;)


    -Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Helena!
      Kiitos taas kommentistasi :) Minustakin on kiva kurkkia toisten arkeen, asiat kun voi tehdä niin monella tavalla. Ja kiva että muidenkin vauvelit menee aikasin unille. Luin tuolta joltain vauvapalstalta keskusteluja, ja siellä hämmästeltiin kuinka joku voi laittaa lapsensa nukkumaan jo 19-20aikaan. Mites kun vauvaa jo väsyttää ihan mahdottomasti, ei kai vauvaa tarvitse kiusata ja väkisin pitää hereillä :D Ja jääpähän vanhemmillekkin hetki omaa aikaa, mikä on aika piristävää huutoepisodien jälkeen :D

      Ja oi ihana, meillä on siis aika sama maku ;) Tikru on tosissaan ihan huippu, se kun kivasti rapisee niin tiikeri saa aina kyytiä meidän neidin käsissä :D Ja tuo lämpöpussi on kyllä ollut aivan huippu (ja niin söpökin vielä ;))!

      Poista
  4. Kuulostaa kivalta teidän päivä :) Ja monia yhtymäkohtia huomaan meidän arkeen, vaikka i han erilaiset päivät sinänsä onkin.
    Me asutaan syrjässä eikä mahdollisuutta ole vaunutella minnekään ihmisten ilmoille.

    Mutta siis vaunuttelua muuten voi harrastaa.

    Tosi ihanasti vauva on oppinut nukatamaan teillä sinne omaan sänkyyn :) Meillä samaa asiaa ajaa vauvan pesä, joka on nyt kyllä jäämässä pieneksi.

    Meillä poika nukkuu vatsallaan ja siitä lähtien, kun aloin vatsallaan nukuttamaan, on nukkunut pidempiä unia. Hänellä kun herkästi sitten kädet huitoo hereille tai jos masu vaivaa, niin selällään se häiritsee.

    Tänään katselin, että mahtaako hampaita olla jo tulossa kun ikenet alkaa pullottaa.
    Se on yksi sellanen harmi, joka sitten sotkee hyvän arjen. Se, kun se hampaidentekokipu ja kiukku alkaa.
    Sitten ihmetellään taas, että mikähän tämä homma on, ennen kuin lusikkaan kilahtaa se hammas.

    Esikoiselle eka hammas tuli noin 5kk iässä ja parhaimmillaan niitä tuli se 4 kerralla. Toivon, että tämä poika odottaisi vaikka sinne lähemmäs 1v ikää :D

    Ja niin, kohta sitten liikkuminen sekottaa yöunet...
    Voi sitä vauvan elämää. Kaikki kehitys on kyllä hienoa, mutta menee sitten uniin :D

    Ihanaa, että on näitä suvantovaiheita välissä!

    Mukavaa keväänodotusta teille! Ja kiva kuulla tosiaan teidän arjesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lyyli!

      Kiitos kommentistasi! Olen itsekkin mietinyt noita hammasjuttuja, neiti kun tunkee nyrkkejä suuhun ja kuola valuu. Katsoin yksi päivä suuhun ja alhaalla näkyy pari semmoista valkoista läiskää :O Toivottavasti hampaita ei vielä tulisi, mami ei ole valmis vielä uusiin yökitinöihin :)

      Olen myös joskus sanonut, että on se vauvan elämä aika rankkaa :D Kauheasti tapahtuu ja aina pitää soputua uusiin kuvioihin :)

      Poista