maanantai 7. syyskuuta 2015

6. Neuvolakäyti

Viime viikon torstaina oli taas kerran neuvola-aika, viikkoja oli tuolloin 29+1. Mies ei tällä kertaa päässyt mukaan, joten ihan yksikseni kävin.

Vointi on ollut nyt ihan suhteellisen hyvä. Pahimman lonkkakivut on kyllä helpottaneet, vaikka öisin oikea lonkka yhä kipuilee, mutta asennon vaihto nykyään helpottaa. Töissä oon nyt parisen viikkoa jaksanut olla, mutta iltaisin selkä on kyllä aika mahdottoman kipeä. Töissä on onneksi kevennetty mun päivää silleen, että pääsen jaloittelemaan ja saan tehdä hommia aika omassa tahdissa. Ehkä vielä seuraavat 12 työpäivää jaksaa :)

Otin neuvolaan mukaan mun verensokerien omaseurantavihkosen, jotta terkkarikin voi kattoa että kaikki arvot on ollut tosi hyviä. Verenpaineet oli aikalailla entisellä tasolla, MUTTA painoa oli tullut 3kg lisää ja pissassa oli proteiinia :O Ihmettelen syvästi tuota painonnousua, sillä ihan tavallisesti oon syönyt. Toki nyt töihin paluun jälkeen en oo juurikaan jaksanut ylimääräisiä liikkua, mutta voiko kahden viikon "liikkumattomuus" tuoda heti 3kg lisäpainoa?! Toki osa on varmastikkin turvotusta, sillä pian kaikki kengät alkaa puristamaan. Pissassa proteiini oli yhdellä plussalla ihan selkäesti. Sain jo paasauksen toksemia oireista, joita pitäis seurailla. Perjantaina vein aamusta heti uuden pissanäytteen labraan, jonka tulos oli hyvä, eli ei proteiinia. Mistä siis moinen plussa ilmestyi. No, mitään toksemia oireita ei ole, joten kaikki kai hyvin.

SF-mitta oli kasvanut kolmessa viikossa 2cm. Käyrä nousee tasaisesti, mutta hieman yläkäyrän yläpuolella. Anelin lähetettä ultraan, jotta saisin varmuuden että vauvalla on kaikki hyvin ja kasvu on asianmukaista. Heti kättelyssä en kuitenkaan mitään lähetettä saanut. Sen sijaan terveydenhoitaja vei mut toiseen huoneeseen, jossa olikin ultra! Me siis tarkastettiin miten päin se vauva tuolla majailee, ja ihan oikein päin eli pääalaspäin se siellä köllöttelee :) Katsoi se lapsiveden määrääkin, ja totesi että lapsivettä on hyvin ja hänen mielestään siellä on siro vauva. En kuitenkaan voinut jättää asiaa tähän, vaan jankutin vielä kuinka mua huolestuttaa tää asia ja ruinaamisen jälkeen hän lupasi laittaa lähetteen äitipolille, JEEEE :) Nyt siis vaan odotellaan aikaa kotiin :)

Muutenkin yleinen fiilis on ehkä hitusen parempi. Oon nyt hyväksynyt, että tää vauva syntyy tähän meidän nykyiseen kotiin ja se on helpottanut orientoitumista tulevaan. Yhä jaksan hämmästellä, miten aika rientää näin nopeasti. Pieni vauvanvaate-paniikki tuntuu taas iskevän, mutta ehkä sitä äippälomalla kerkiää tehdä vielä viimeiset vaate- ja harsohankinnat. Muuten kaikki on aikalailla kunnossa :) Tarviikohan rintapumppua hankkia etukäteen? Tai imetystyynyä? Mitä mieltä ootte?

Terkuin, Lilli ja yömelskaaja rv 29+5


14 kommenttia:

  1. Heippa. :) Oon jonkun aikaa seuraillut sun blogia, joten kommentoidaanpas. :)

    Mä oon miettinyt noita samoja hankintoja kans. Imetystyyny tuntuu minusta vähän turhanpäiväseltä hankinnalta. Eikö tavallinen tynny aja saman asian? Voi toki olla, että en oo perehtynyt asiaan tarpeeksi. :D Rintapumppua kans mietin ja jossain keskustelussa sanottiin, että ei kannata sitä liian aikaisin hankkia ja että sen voi hankkia sitten jos tarvetta on. Itse tosin asun niin pienellä paikkakunnalla, että joudun varmaan siinä tapauksessa joko huutelemaan paikallisella facekirppiksellä pumpun perään tai sitten tilaamaan sen netistä. :D

    Vaatteita kans oon miettinyt, että onko niitä tarpeeksi... Toisaalta en haluaisi ostaa liian montaa vaatetta, etteivät jää käyttämättä, mutta toisaalta....... Hankalaa. :D Tässäkin asiassa ajattelin katsoa vähemmällä vaatemäärällä ensin ja sitten tarvittaessa turvautua faden kirppareihin. :)

    Terveisin Pieni Haave, rv31+0.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kun kommentoit :)

    Itse mietin ihan samoja juttuja! Mitä jos imetys ei onnistukkaan, ja sitten on jo kaikenmaailman tyynytkin hankittuna. Ehkä sen kerkiää ostamaan sitten vauvan synnyttyä, jos sen imetystyynyn kokee tarpeellikseksi. Tuosta rintapumpusta en tiedä yhtään! Jos maito ei ole noussut vielä sairaalassa, olisiko rintoja hyvä stimuloida rintapumpulla? Tähän täytyy ehkä tosiaan vähän perehtyä lisää :) Jos rintapumppua todella tarvitsee, monet suosittelee hankkimaan sähkökäyttöisen, mutta ne taitaa olla aika arvokkaita...

    Noissa vaateasioissakin ollaan samoilla linjoilla :) tosin joillekkin vähän vähemmän on jo aika paljon :D Meillä on nyt n.10 56cm bodya ja 6-8 housut-puolipotkarit. Voiskohan niillä päästä alkuun? Kyllähän sen vauvankin kanssa sitten (toivottavasti!) voi lähteä ostoksille, jos tuntuu että vaatteet loppuu kesken :) Tai sitten laitetaan mies asialle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen hankkimaan rintapumpun jo etukäteen. Mulla ainakin kummankin kohalla nousi maito aika heti ja kotiin kun päästiin niin oli jo tokana yönä tarvista pumpulle ku alussa suihkii täydet tissit. Ei kerinny vauva juomaan kaikkea ku ei oo vielä tasottunu maidontulo vauvan taroeen mukkaan :) Käsikäyttönen on meillä ollu ja on ollu hyvä eikä tartte maksaa itteään kipiäksi :) sitten pikkusia minigrippusseja ja pakkaseen.
      Ikinä en ole käyttäny imetystyynyä,mutta sekin on varmaan niin käyttäjän mukkaan että mistä tykkää. Tavallinen tyyny ajoi saman asian.
      Mulla oli toisen kohalla kans ihan järkyt lonkkakivut ja liitoskivut. Kokeileppa yöllä kun nukut kylellään laittaa tyyny polvien välliin ja vaikka ohut pyyhe kääriä selän alle jos selällään nukut.
      Voimia odottamiseen. Palkinto on onneksi kaikkien kipujen arvoinen ❤

      Poista
    2. Aaah, eli tarve sille pumpulle voi siis tulla jo noin pian! Voisin saada ystävältäni käsikäyttöisen pumpun aluksi lainaan, heille kun ei sille ollutkaan tarvetta. Jos sitten alkaa enemmän pumppailemaan, niin voisi sen sähkökäyttöisen hankkia. Hassua, kun ei tälläisia juttuja yhtään voi tietää ennen ensimmäisen lapsen syntymää. Onneksi on juuri tuollaisi konkarimammoja, joilta saa hyviä vinkkejä, kiitos<3

      Poista
  3. Mulla on varmaan suunnilleen saman verran kampetta, joilla yritän päästä alkuun. Huomasin vaan viikonloppuna, kun kävin vaatteita läpi, että kaikki vaatteet ei mätsää keskenään... Vähän alko ärsyttää ja teki mieli tilata heti jotain uusia vaatteita... :D Onneksi vauvan kanssa pääsee käymään kaupoilla, jos hätä meinaa iskeä vaatteiden kanssa. Tosin meidän paikkakunnalla se tarkoittaa lähimmässä s-marketissa asiointia... Eli varmaan tyydyn kyttäilemään nettikirppiksiä ja passitan miehen työreissuilla kaupoille. :)

    VastaaPoista
  4. Heh, ihana ongelma :D Ei kyllä mätsää meilläkään! Me kun ei tiietä kumpaa odottaa, niin kaikki vaatteet on aika tylsiä :/ Ajattelin just, että sittenkun vauva on syntynyt niin ostellaan niitä "oikean" värisiä vaatteita lisää :) Kunhan jollain alkuun päästäisiin. Meinaatko hankkia 50cm vaatteita? Osa sanoo ettei tarvii, ja osa sanoo että vauva hukkuu 56cm vaatteisiin. Ota tästä nyt selvää :D

    VastaaPoista
  5. Meillä tiedetään kumpi tulee, mut silti ollaan sössitty noiden vaatteiden kanssa. :D Mulla on jokunen 52 senttinen ja sit on 56 senttisiä ehkä enemmän. Mut mitä mä oon vertaillu noita kokoja keskenään, niin ne on aika saman kokosia. Eli joko niissä on ns. valuvirheitä tai sit ne on oikeesti niin saman kokosia. :D Pitää vielä äitiyspakkauksen pienimmät bodyt pestä ja vertailla niitä noihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :D Onneksi vauvan kanssa voi sit tosiaan lähteä kaupoille, jos vaatetus häiritsee silmää :) Oon myös huomannut noi vaatteiden kokoerot. Henkkamaukan 62cm vastaa monen muun merkin 56cm. Eli tosi hankala kyllä laskea kuinka monta mitäkin kokoa löytyy :/ Meidän pitää kait muutama pienempikin vaate hankkia, ihan varmuuden vuoksi :) Musta ne äippäpakkauksen kaikki vaatteet tuntui jotenkin aika reilun kokoisilta.. Täytyy tosiaan tehdä koko vertailua :)

      Poista
  6. Ei ole omasta vauvasta eikä omasta imetyksestä vielä kokemusta mutta töissä sairaalassa syöttelen vauvoja pullosta ja imetystyyny on ihan paras! Niin mukava! Saa hartiat rennoiksi ja helppo vaikka vaan hengailla vauvelin kanssa :) ja tavallinen tyyny ei ainakaan minusta aja yhtään samaa asiaa. Mutta näissäkin on tietysti eri mielipiteitä.
    Aion todellakin ostaa itselleni imetystyynyn kun tulee ajankohtaiseksi. Parhaan asennon saa mielestäni sellaisten rouheiden tyynyjen kanssa joita on helppo muovata.

    Ps kiva blogi sulla :) tykkään siitä että oot rehellinen, vaikka olisi paljon negatiivista sanottavaa.
    T. Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maria! Ja kiitos kommentistasi :)

      Kiitos myös vinkistä, tuota en ole edes tullut ajatelleeksi (kokemusta kun ei ole :)) Tosiaan jos imetysasento on huono, niin eikös hartiat mene äkkiä jumiin. Ehkä tuolla imetystyynyllä voisi sitten helpottaa omaakin oloa. Täytyy siis alkaa katselemaan imetystyynyjä vaikka käytettynä :)

      Poista
  7. Itse pohdin samoja asioita ennen lapsen syntymää. Päädyin valitsemaan sopivan rintapumpun etukäteen ja passitin sitten miehen ostamaan tuon tietyn mallin kun pumpulle ilmeni tarvetta. En kehdannut etukäteen ostaa jos olisikin käynyt niin ettei imetys onnistu. Itselläni aventin manuaalinen pumppu ja olen ollut tyytyväinen.
    Imetystyynyn hankintaa pohdin myös, alkuun sopivan asennon löytäminen tuntui hankalalta, mutta jätin sitten kuitenkin tyynyn hankkimatta kun ajattelin sen vievän niin paljon tilaa. Loppuraskaudessa sille olisi kyllä varmaan ollut käyttöä öisin nukkuma-asentoa etsiessä. Alun hankaluuksien jälkeen imetysasento on tullut luontevaksi kun vauvakin on jo isompi (nyt 3kk). Alussa oli muutenkin helppoa imettää makuullaan kun oli enimmäkseen kotona. Voi olla, että tyyny olisi ollut hyväkin, mutta ainakin sairaalassa kokeillessa se tuntui minusta hankalalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Totta, jos imetys ei onnistukkaan, menee rintapumppurahat hieman hukkaan. Ehkä helpoin laittaa sitten mies ostoksille :) Itsekkin katselin jo ennakkoon rintapumppuja, ja juuri tuo aventin malli oli aika kehuttu. Miten äkkiä tuommoinen pumpun tarve sitten iskee? :)

      Mietin myös, että jos imetys ei tosiaan onnistu, niin sitten on turhaan se tyynykin hankittu. Toki sen saa varmaan helpommin myytyä eteenpäin kuin rintapumppua. Kuitenkin pitäisi ehkä ajatella positiivisesti ja varautua imetystä helpottaviin juttuihin, kuten sitten siihen imetystyynyyn. Ajattelin lähteä kaupoille hieman tutkimaan valikoimaa äitiysloman alettua. Jos senkin katsoisi ennakkoon valmiiksi, ja jos sellaiselle tuntuu tarvetta, voi mies poistaa senkin sitten kaupasta :) Ja alkuun tosiaan pääsee imettämällä kyljellään, se voikin tuntua alkuun kaikista luontevimmalta. Kiitos kokemuksistasi! :)

      Poista
  8. Voisin kuvitella, että käsin pumppaamalla saisi kyllä tosi äkkiä kätensä kramppiin. Itse sain onneksi veljen vaimolta sähkökäyttöisen pumpun. Alussa kyllä määrät on tosi pieniä, joten käsikäyttöiselläkin pärjää vielä silloin, mutta sitten kun alkaa tulla luokkaa 250 ml kerralla, niin kyllä siinä saa käsin pumpata jonkun aikaa. :D

    Mutta toki kaikki vauvat ei edes huoli pullomaitoa - edes pumpattua. Kaverilla on nyt tällainen tapaus. Esikoinen kyllä oli huolinut pumpattua maitoa tuttipullosta, mutta tämä kuopus ei kelpuuta pulloa. Siinä on kyllä äiti aikalailla kiinni vauvassa.

    Imetystyyny oli mulla kyllä yksi parhaimmista hankinnoista ikinä. Kirpparilta löysin tyynyn suloisella kuosilla ja maksoin tyynystä 5 e. Sillä sai erinomaisen imetysasennon. Käytin sitä kotona joka ikisellä imetyskerralla istuma-asennossa imettäessä. Ja imetin esikoista 1 v 8 kk ikäiseksi, joten jokusen kerran tuli imetettyä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, en edes osannut ajatella noita maitomääriä! :) Täytyy siis ehkä katsoa tuleeko pumpulle tarvetta, ja jos tulee niin se sähkökäyttöinen voisi siis olla aika kätevä :D Toivottavasti tämä tyyppi huolii pullosta, saisi isäkin toisinaan osallistua syöttämiseen :) Vauvat on kyllä kaikki niin erilaisia..

      Ja kiitos imetystyyny vinkistä. Olen nyt teidän lukijoiden kommenttien perusteella päättänyt sellaisen hankkia :) Löysin jo yhden aika ihanan myös käytettynä, jospa huomenna pääsisi sitä katsomaan. Toiveissa kun on myös imettää mahdollisimman pitkään :)

      Poista