torstai 14. heinäkuuta 2016

Kupsut, kuhmut ja kuume

Siinäpä meidän tämä viikko kiteytettynä.

Meillä treenataan nousemista koko ajan ja aivan kaikkea vasten, joten ihme olisi jos kupsahduksilta ja kuhmuilta vältyttäisiin. Eikä siinä mitään, mutta tuntuuhan se pahalta katsoa kun pää osuu milloin mihinkin. Enkä nyt voi olla koko ajan pehmustamassa jokaista laskua. Enkä usko että niin on tarkoitus tehdäkkään, eihän lapsi muuten opi rajojansa. Itkuiltakaan ei meillä ole siis vältytty. Enni tuntuu olevan hyvin herkkä lapsi, ja lähes jokaista kupsahdusta itketään. Vaikka sanotaan aina että "ei sattunut", eikä jäädä kauhistelemaan kun pyykinkuivausteline kaatuu jo kolmatta kertaa päivän aikana päälle, niin itkukohtaus on jo valmiina alkamaan. Ja siihenhän ei tietenkään auta muu kuin äidin syli.

Tutuksi ovat tulleet myös vertavuotavat haavat. Ensin Enni kolautti silmäkulmansa keittiön laatikkoon ja seuraavana päivänä ylösnousuharjoitusten yhteydessä lelu osui suuhun, ja taas meni muutama asukokonaisuus pyykkiin. Äidin sydän on ollut siis sykkyrällä koko viikon. Koitan vahtia tuota vauhtihirmua koko ajan, mutta kotitöitäkin on välillä tehtävä. Pelkään, milloin jotain pahempaa tapahtuu :/

Viikon kruunasikin sitten tänään alkanut kuume. Meillä ei ole flunssanoireita tai muuta sellaista, joten kuumeen syy on vielä mysteeri (epäilen vauvarokkoa). Meillä ollaan nyt siis virallisesti sairaana ensimmäistä kertaa. Ihmeen hyvin ollaan tähän asti pärjätty, vaikka isällä on ollut keuhkokuume kolmesti, äidillä angiina kahdesti sekä vatsatauti. Nyt se kuumetauti sitten jostain iski :( On niin käsittämättömän avuton olo, kun näkee miten pienellä on paha olla. Ruoka ei maistu, leluilla ei jaksa kunnolla leikkiä ja väsyttää koko ajan. Onneksi äidin syli ja paracetamoli auttaa tähänkin vaivaan, ainakin toistaiseksi.

Lelulaatikko jaksetaan tyhjentää, oli kunto mikä hyvänsä :) 
Mutta noin yleisesti meille kuuluu oikein hyvää. Käytiin viiime viikolla 8kk neuvolassa sekä neuvolalääkärillä. Enni oli kasvanut hienosti: paino oli 7660g (sp 2790g) ja pituutta 68cm (46cm). Neuvolan järjestelmä jopa antoi jonkun huomautuksen, että pituuskasvu on ollut liian hurjaa. Mutta neuvolantädin mukaan syytä huoleen ei ole, tyttö kun on muutoin täysin sopusuhtainen. Motorinen kehitys on edistynyt hyvin ja kielellinenkin kehitys edistyy omaa vauhtiaan. Kaikki siis just niin kun pitää. Seuraava neuvola onkin sitten vasta vuoden iässä, aika hurjaa :)

Vanhempainvapaa tekee uhkaavasti myös loppuaan, mikä saa tämän äidin menettämään yöunet. Meidän tulevaisuus ja etenkin syksy on vielä aivan auki. Voisiko joku kertoa miksi esim päivähoitoa pitää hakea 4kk aikaisemmin :O Me ei edes tiedetä vielä varmaksi, missä syksyllä asutaan, niin miten mitään hoitopaikkaa voisi edes hakea. No, hoitoon meidän mukula ei ole vielä syksyllä menossa, se on päätetty, mutta kaikki muu onkin sitten epäselvää. Toivottavasti pian saadaan päätöksiä tehtyä, voi sitten rauhallisin mielin ottaa syksyn vastaan.

Ollaanko teillä muilla pysytty terveinä? Ja millaisia suunnitelmia teillä on vanhempainvapaan jälkeen?

Terkuin, Lilli ja Enni 8kk


12 kommenttia:

 1. En tajua tuota pituuskommenttia. Mun tyttö oli 8kk neuvolassa jo 73cm. Kasvaa plus-käyrällä,mutta niin me vanhemmatkin ollaan pitkiä. Munkin tyttö,8,5kk, sairastaa nyt ekaa kertaa. Korvatulehdus, joka onki jännä ku vauvauintikin on heinäkuun tauolla... Hoitopaikat haetaan aikaisin, jotta sadaan rakennettua sopivat ryhmät. Hakemukset käsitellään ensin johtajien kokouksessa ja sitten yksiköissä. Tämä vie aikaa. T.LTO

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, anteeksi jos olin epäselvä. Se tarkoitti siis sitä, että Ennille on kahdessa kuukaudessa tullut pituutta yli 6cm, joka on vissiin aika hurja vauhti :) Me taas ollaan molemmat aika keskimittaisia, eikä odotetakkaan pitkää tyttöä. Kaikki kasvavat niin omaa vauhtiaan :) ja tsemppiä korvatulehduksen kanssa!
   Kiitos vielä kommentistasi.

   Poista
 2. En ymmärrä tuota pituuskommenttia. Mun tyttö oli 8kk neuvolassa jo 73cm. Kasvaa plus-käyrillä, mutta niin me vanhemmatkin ollaan pitkiä. Munkin tyttö,8,5kk, sairastaa nyt ekan kerran. Korvatulehdus, jona onkin jännä juttu ku vauvauintikin on heinäkuun tauolla... Hoitopaikat haetaan aikaisin, jotta saadaan suunniteltua hyvät ryhmät. Hakemukset käsitellään ensin johtajien kokemuksessa ja sitten yksiöissä. Tämä vie aikaa. T.LTO

  VastaaPoista
 3. Heippa ja terveiset meiltä!
  Vauva-arki kuulostaa meilläkin tuolta,kiipeilyä ja kopsahtelua. Itkuisesta vauvasta on kuoriutunut tempperamenttinen pieni tyttö, joka oikeastaan enää itkee vain väsyn yllättäessä. Meillä lähdettiin tosi aikaisin liikkelle ja nyt jo kontataan ja noustaan seisomaan ihan kaikkea vasten. Laatikot saadaan auki ja kaikki kielletty (kengät,rattaiden renkaat jne) on kaikista suurimmat mielenkiinnon kohteet. Hampaita ei vielä ole,mutta ikenillä jäystetään menemään jo kurkkua,pirkkanaa,melonia jne. Kaupan valmisruoat ei kelpaa, joten äidillä on aika homma keitellessä apetta. Korviketta uppoaa vajaa 5dl/vrk ja muutenkin syöminen on aika niukaa, tarjoan ruokaa sen 5krt pvässä.

  Tyttö nukkuu edelleen kolmet päiväunet (1h+2h+1h), jaksaa olla valveilla yleensä 2, max 3h kerrallaan. Yöt nukkuu heräämättä klo 20.30-07.

  8kk tuli täyteen ja koska arki alkuun verraten sen verran mukavampaa,joskin työntäyteistä toki, niin rohkenin anoa hoitovapaata ensi vuoden loppuun asti, eli tyttö olis silloin reilu 2v.

  Syksyksi pitäisi varmaan kehitellä muskaria tai jotain kerhoja, tylsistymisen ehkäisemiseksi. Missäpäin muuten asutte?

  Bertta ja typy 8kk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Bertta ja typy!
   Pahoittelen kun vastaaminen on viipynyt, meillä tämä sairastelu ottikin pidemmän ajan..

   Ihanaa kuulla että teilläkin on arki rauhoittunut (itkujen osalta) ja päivät rullaa mukavasti :) kuulostaa niin meidän päivältä tuo kiipely ja rattaiden renkaiden nuoleminen yms :D

   Ja hei wau, ihana että voit olla noin pitkään kotona! Alku olikin haastavaa niin nyt on lupa nauttia ihanista päivistä tytön kanssa<3

   Meidän pitäisi kanssa miettiä päiviin aktiviteettiä, Enni kun selkeästi nauttii toisten lasten seurasta. Me asutaan pääkaupunkiseudulla, täällä ainakin tarjontaa riittää. Missä päin te majailette?

   Poista
 4. Moikka!
  Nyt pääsen kirjottelemaan vaikka postauksen luinkin jo sillon kun ilmestyi. Juuri sillon meinaan alkoi meidän neidin 8.5kk nokka vuotamaan ja ajattelin, että jaahas osupa meidänkin eka sairastuminen samaan aikaan teidän Ennin kanssa. Mutta eipä se sitten muuta ollutkaan kun ensimmäinen hammas joka tänään vihdoin tuli läpi. Tytöllä siis vuoti nokka viikon ja parina ekana päivänä tuntui lämpimältä (ei kuumetta) ja oli kiukkuinen. Muutaman suponkin joutui antamaan oloa helpottamaan. Mitään flunssaa ei siis kuitenkaan tullut ja päivisin oli oma aurinkoinen itsensä. Sitä ekaa sairastumista siis kauhulla odottaen :(

  Ja valitettavan tutulta kuulostaa nuo kolhut.. Neiti kuvittelee jo osaavansa kävellä. Nousee ilman tukea seisomaan ja välillä kun pitää jostain kiinni niin yhtäkkiä irrottaa ja yrittää lähteä kävelemään eli on naamallaan. Ei ole verinaarmut vieraita meilläkään :(

  8kk neuvolassa mitoiksi saatiin 68cm ja 7680g eli melkein samoissa :D Syntymämitat oli 50cm ja 3215g. Painoa ei ollut tullut kahdessa kuussa kun alle 500g, mutta kun lääkäri katteli tytön menoa niin sanoi että ei ihme tolla kulutuksella :D Vähän olen nyt yrittänyt lisäillä öljyjä ym. kaloripitoista ruokavalioon.

  Niin ja tosiaan minäkin ihmettelin tuota päivähoidon hakemisaikaa 4kk etukäteen. Toisaalta ymmärtäähän sen.. Itsellä oli aluksi mietteissä palata töihin jo vuodenvaihteen jälkeen, mutta jotenkin tuntuu ahdistavalta aloittaa uusi arki keskellä synkeintä vuodenaikaa ja kun miehelläkin on talvisin ja keväisin paljon töitä niin käytännössä joutuisin huolehtimaan tytön päiväkotiin viemiset ja hakemiset ja koiran ja kotityöt yksin :P Ja sekin vielä kun en haluaisi palata vanhaan työpaikkaan vaan pitäisi etsiä uusi. Joten olen pyöritellyt mielessä josko olisin vielä ens vuoden elokuuhun kotona. Töihin olisi kyllä kova kaipuu vaikka osapäiväisesti jos vaan olisi tytölle joku helpompi hoitopaikka (ystäviä, sukulaisia tms.) kuin tarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Kiva kun kerkesit tulla kertomaan teidän kuulumiset :) ja onneksi teillä vältettiin sairastuminen, oli nimittäin aika rankkaa aikaa :/ itsekkin olen kuullut että hampaiden tulo aiheuttaisi pientä lämpöä, meilläkin on kipulääke auttanut..

   Heh, kuulostaapa tutultu tuo teidän tytön meno. Meillä alkoi samanlainen taiteilu tällä viikolla. Justiin kun vähän alkoi luottamaan tytön tasapainoon, niin nyt sitten kaatuillaan kahta kauheammin kun ei enää malteta ottaa tukea :O ja hurjan saman kokoiset tyttösetkin meillä :) Meillä on nyt näiden helteiden aikaan syöminen ollut vähän haastavaa, ei vissiin kuumalla oikein kunnon ruoka maistu. Hedälmäsose ja kaikki raikas syötävä onneksi uppoaa.

   Ja hyvältä kuulostaa teidän tulevaisuuden suunnitelmat :) Itsekkään en tahtoisi mennä töihin pimeään vuodenaikaan :D ja etenkään jos alku olisi noin rankka. Eli hyvä päätös siirtää elokuulle, on sitten hyvin aikaa etsiä uutta työtä, nimimerkillä myös töitä etsimässä :D minulla vaan ei ole kaipuuta töihin, tykkään niin meidän rauhallisesta, Ennintahtisesta arjesta :) Olisko teillä mahdollisuutta työllistää isovanhempia?

   Poista
 5. Toivottavasti teillä on jo tervehdytty!
  Pk-seudulla mekin. Suuntamme varmaan nyt aluksi vain seurakunnan muskariin, mutta joku "jumppa" tms olis kiva. Vähön hankalaa ilmottautua mihinkään, kun ei taas tiedä milloin päivärytmit muuttuu. Varmaan jossain vaiheessa yritän rytmittää päivän niin, että pärjättäisiin kaksilla unilla, helpottaisi kummasti. Tuntuu vaan että vauva ei kyllä jaksa paljon kahta tuntia pidempään valvoa, joten neuvolan "ohje" 6kk eteenpäin kaksilla unilla on meille toistaiseksi mahdoton...mutta niin kauan kun yöt sujuu hyvin, lienee päikkäreiden määrä ok. Kolmien tunnin tirsojen sijaan olis tietysti kahdet 1,5h paremmat, mutta en ole vielä edes jaksanyt miettiä miten ne tulisi sijoittaa...kun joskus herätään ennen seiskaa ja joskus vasta kahdeksalta. Millainen päivärytmi teillä on?

  Bertta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heii, ollaan tervehdytty. Tai no, mies on nyt vuorostaan kipeänä, mutta se ehkä pärjää :D

   Saako kysyä missä päin pk-seutua? Me asustellaan helsingissä, ja ollaan juuri muuttamassa uudelle alueelle. Harmittaa, kun ei tunne sieltä vielä ketään tai mitään paikkoja, mutta äkkiä sitä kai tutustuu.
   Itsekkin olen miettinyt seurakunnan muskaria, mutta täällä ne on ollut niin kysyttyjä ettei kaikki ole mahtuneet mitenkään mukaan. Ja mitään kauhean kallista harrastusta en vielä haluaisi kustantaa. Pitäisi olla ripeä, että saa ensi vuodeksi jotain toimintaa :D

   Meille ei olla tuollaisesta 6kkn päikkäriasiasta edes puhuttu :O onkos sillä niin väliä monet unet nukkuu, kunhan päivässä tulee riittävästi lepoa? Vauvoilla niin erilaiset unentarpeet. Meilläkin on siirrytty vasta muutama viikko sitten kaksiin päikkäreihin, Ennin aloitteesta. Illat tahtoo toisinaan olla kitisemistä, mutta kun uni ei enää tule niin ei tule. Joskus ollaan sitten laitettu yöunille jo seiskan aikaan. Meillä ollaan hereillä päivällä 2-3 tuntia ja sitten illalla yleensä se 4 tuntia (joka on jo ihan maksimi), silti sängyssä jaksetaan aina peuhata ennen nukahtamista :) voisinkin tehdä meidän arjesta pistauksen tässä lähipäivinä :)

   Poista
 6. Unohtui edellisestä viestistä nimimerkki L&E, muutamia kertoja aikaisemminkin tullu kirjoteltua 😊 Mutta niistä isovanhemmista hoitajina... Mun vanhemmat on jo aika vanhoja ja ei niin hyväkuntoisia että heille voisi tyttöä antaa kontolle. Miehen vanhemmat taas käytännössä asuvat mökillä muutaman sadan kilometrin päässä joten sekään ei ole vaihtoehto. Tulipa muuten juuri mieleen että ei ole tainnut tyttö ylipäätään olla ollut hoidossa kuin muutaman kerran 2-3h kerralla. Ei sillä ettenkö malttaisi jättää muiden hoitoon, ei vaan ole ollut tarvetta. Mites teillä? Mekin asutaan myös Helsingissä 😊

  VastaaPoista
 7. Aah, voi harmi :/ mekään ei kyllä olla jätetty tyttöä hoitoon kun muutamiksi tunneiksi, maksimissaan ehkä 4 tunniksi. Eipä ole ollut tarvetta, eikä haluakaan :D siksi vähän päivähoitoon laittaminen jännittääkin... aah, samoilla seuduilla asutaan :) mua hirvittää vähän kun ei sieltä meidän uudelta alueelta tunneta ketään muita vauvaperheitä :/

  VastaaPoista
 8. Mä olen facebookissa muutamassa vauva/äitiryhmässä ja on tullu treffattua pk-seudulla asuvia muita äitejä&vauvoja. On kyllä tosi kiva, kun ei omassa lähipiirissä ole muilla vauvoja. Miehen siskon lisääntymistä odottaessa.. :D t.L&E

  VastaaPoista